IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнената сделка между Русия и Украйна е удължена, но неясно с колко дни

По силата на споразумението Украйна е изнесла 25 млн. тона зърнена продукция

09:18 | 20.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Зърнената сделка мeжду Русия и Украйна, която позволява износа на селскостопанска продукция от три украински пристанища в Черно море, беше удължена в последния момент - на 18 март. Неясен обаче остава срокът.

Според подписаното през юли 2022 година споразумение срокът се удължава автоматично за 120 дни, ако и двете страни нямат претенции. В началото на март обаче Русия поиска удължаване само с 60 дни. Турция, която заедно с ООН, е посредник между двете воююващи страни, коментира, че ще работи удължението да е 120 дни, както е предвидено.

Украинският министър на регионалното развитие Олександър Кубраков, който подписа сделката през юли, написа във Facebook, че сделката ще продължи още 120 дни, макар че в Москва настояват, че срокът е 60 дни, тоест до средата на май. ООН съобщава за удължаването на споразумението, но без да уточнява срокът.

Сделката веднъж беше продължена със 120 дни в средата на ноември 2022 година. Тогава също имаше неяснота дали Русия ще продължи да участва в нея след обстрела над руски военни кораби, разположени в окупирания полуостров Крим. Москва имаше подозрения, че ударите са извършени от кораби, участващи в инициативата, но след това оттегли възраженията си и действието на документа продължи.

По силата на това споразумение от август 2022 година до средата на март Украйна е успяла да изнесе 25 млн. тона зърнена продукция (пшеница, царевица, както и слънчоглед) за 45 държави по света, посочват от ООН, успокоявайки цените на световните пазари. Това е едно от малкото неща, за което Киев и Москва успяха да намерят компромис от началото на пълномащабната война през февруари.

Русия настоява за облекчаване на собствения ѝ износ на селскостопански стоки и торове. Западът не налага санкции в тази сфера, но износът е силно затруднен по отношение на намиране на кораби, които да превозят продукцията, и застрахователи, които се опасяват от вторични санкции. От своя страна Украйна настоява за по-ускорена процедура за проверка на товарите. Според текстовете на споразумението корабите се проверяват при влизане в трите пристанища и на излизане, за да не бъдат използвани коридорите за превоз на оръжия.

Междувременно по данни на Министерството на земеделието на Украйна, цитирани от Bloomberg, украинските фермери започват пролетната сеитба на зърнените култури малко по-рано спрямо 2022 година. Площите са с 20% по-малко (около 8,7 млн. хектара) спрямо миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още