IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще определя коридорите за износа на зърно, но няма да разминира пристанища

Представителите на Украйна и Русия отказаха да седнат на една маса при подписване на споразумението за износа на храни

18:39 | 22.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украйна ще определя безопасните коридори за износа на хранителни продукти от своите пристанища на Черно море, гласи подписаното по-рано днес (22 юли) споразумение за отблокиране на износа на зърнени храни.

От ООН коментират, че споразумението не предвижда разминиране на украинските пристанища -нещо, за което се преговаряше до последно. Това би отнело 3-4 месеца, смятат от организацията, цитирани от ТАСС. Затова и е решено, че украинската страна ще определя маршрутите на корабите по безопасни коридори. Украински моряци ще насочват морските съдове.

Двете спорещи страни - Украйна и Русия, не слагат подпис под един и същи документ, става ясно от поясненията на представители на Киев в социалните мрежи. Украйна и Русия подписаха две отделни "огледални" споразумения с Турция и ООН, обясни съветникът на украинския президент Михаил Подоляк.

По негови думи няма да има руски конвои на търговските кораби. Морските съдове обаче ще бъдат инспектирани при завръщането си от съвместни патрули - между Украйна, Русия и Турция под егидата на ООН,в турски пристанища, за да не бъде допусната контрабанда на оръжия.

"В случай на провокация,  а такава ще има, ще има незабавен военен отговор", написа Подоляк в Twitter.

Споразумението ще помогне да бъде избегнат глада за милиони хора по света, отбеляза в Twitter и генералният секретар на ООН Антонио Гутереш. Той също присъства на церемонията по подписване на споразумението в Истанбул.

Документът от руска страна беше подписан от министъра на отбраната Сергей Шойгу, а от украинска - от министъра на регионалното развитие Александър Кубраков. Двамата отказаха да седнат на една и съща маса по време на церемонията, отбелязва Ройтерс. На подписването на споразумението присъства и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. От турска страна споразумението беше подписано от министъра на отбраната Хулуси Акар.

Споразумението е с валидност от 120 дни и възможност да се удължава. То ще отвори пътя на украинския износ през черноморските пристанища, но също така ще облекчи и износа на руски храни и торове, допълва агенцията. Москва отрича своята роля в продоволствената криза и позицията на руснаците е, че западните санкции и минираните от Украйна пристанища са причината за нея.

В споразумението е записано, че двете страни няма да обстрелват пристанищата и пристанищната инфраструктура, от които се изнася пшеницата, както и другите граждански кораби в региона. Това де факто е "прекратяване на огъня", макар че тази дума липсва в документа, уточнява Ройтерс. Постигнато беше съгласие украинският износ да бъде осъществен през три пристанища - Одеса, Южний и Черноморск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още