IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска удължаване на сделката за износ на украинско зърно само с 60 дни

Според споразумението от миналия ноември срокът може да бъде удължен автоматично със 120 дни

12:20 | 14.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Зърнената сделка, съгласно която Украйна може да изнася зърно от три от пристанищата си в Черно море, ще бъде удължена автоматично с още 60 дни, заяви зам.-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко. Пред ТАСС той съобщи, че Москва се опитва да премахне всички санкции, които спират достъпа на руската селскостопанска продукция до световните пазари.

От ООН обаче посочват, че през ноември 2022 година е договорено автоматично продължване, ако и двете страни нямат възражения, за срок от 120 дни. В съобщение до медиите от огранизацията отчитат позитивния ефект от сделката за световната продоволствена сигурност, както и че работят за пълното му изпълнение.

Турция, която е медиатор между двете държави, също коментира, че разговорите на този етап продължават.

Реално Западът не санкционира износа на храни и селскостопански продукти от Русия, но доставките са жертва на вторични санкции - производителите трудно намират кораби, които да прекарат стоката, застрахователи за товарите, както и други ограничения. Зам.-министърът Александър Грушко например отбелязва пред ТАСС за спрени доставки на селстостопанска техниха, заради войната в Украйна. Именно заради тези ограничения преди няколко дни Москва коментира, че споразумението, постигнато през миналия юли със сътрудничеството на ООН и Турция, не се спазва изцяло.

Тогава имаше опасения, че сделката, чийто краен срок беше 18 март, няма да бъде продължена.

По силата на споразумението Украйна е изнесла 24 млн. тона зърнени храни през последните месеци. 55% от тези количества са били насочени към развиващите се страни, сочи статистика на ООН.

Текстовете на споразумението предвиждат строг контрол на влизащите и излизащите кораби от съвместни екипи, които да гарантират, че коридорите не се използват за превозване на оръжия.

В първите месеци на войната движението на корабите от украинските пристанища беше блокирано, което предизвика рязко повишение на цените на храните на глобалните пазари. Украйна, заедно с Русия, са водещи износители на пшеница, както и на други зърнени храни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
що, кво може да направят ватницииите ако сделката не беше одобрена от тях... да пратят Масква зада ги сплаши, може би... хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още