IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корабите с украинско зърно отново плават въпреки изтеглянето на Русия от сделката

Без участието на Русия износът на украинско зърно е много по-опасен и рисков, смятат в Кремъл

15:08 | 31.10.22 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Корабите, натоварени с украинско зърно, отново плават през Черно море, въпреки че в събота (29 октомври) Русия съобщи, че се изтегля от зърнената сделка. Договорката за отварянето на износа от Украйна беше постигната в края на юли, а гаранти по договора между Киев и Москва бяха ООН и Турция.

По данни на Ройтерс на 31 октомври 12 кораба, натоварени със зърно, са напуснали украинските пристанища. Те пренасят 354,5 хил. тона зърнени храни - доста повече от среднодневните количества в последните дни. Сред корабите, които плават днес, е и нает от Програмата за прехрана на ООН, натоварен с 40 хил. тона зърно за Африка.

В същото време гражданска инфраструктура - основно енергийни и водни обекти в Украйна, отново е подложена на масиран руски обстрел, след като през уикенда бяха поразени няколко руски военни кораба, разположени в пристанището в Севастопол. Официално Москва призна за щети по миноносеца "Иван Голубец". В пристанището са били още и фрегати, носещи ракети "Калибър", използвани за атака на украинската територия.

Русия коментира, че има подозрения, че атаката по кримското пристанище може да е дошла от кораб по програмата за превоз на зърно. Според сключеното споразумение всеки кораб, влизащ или излизащ от зоната, се проверява от съвместни екипи.

"Какво чу светът? Първо заговориха за "бойни птици", след това за "бойни комари", сега и "бойна пшеница". Смъртоносна пшеница, която потопява руските адмирали", коментира в отговор на руските изявления украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков смята, че износът на украинските храни през Черно море сега е много по-рисков и по-опасен без участието на Русия, допълва Bloomberg. "Гражданските кораби никога не могат да бъдат военна цел или заложник", коментира обаче в Twitter Амир Абдула, един от координаторите на програмата.

Песков потвърди още, че Русия преговаря с представители на ООН и Турция относно споразумението. Реално споразумението на Москва за износа на зърно е с тези две страни. Украйна подписа огледално споразумение, тъй като делегациите на двете воюващи страни отказаха да подпишат един и същи договор, както и дори да седнат на една маса.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че чрез споразумението е било направено много за облекчаването на глобалната продоволствена криза. Той посочи, че поведението на Москва е колебливо, защото не е получила ползи от него, но "ние ще продължим решително с усилията да служим на човечеството".

Преди ден зам.-председателят на горната камара на руския парламент Константин Косачов предложи недостигът на пшеница в Африка да бъде попълнен от Русия.

Преди да бъде постигнато споразумението за износа на украинските зърнени храни през юли, Москва често обвиняваше Украйна, че сама блокира износа и така предизвиква продоволствена криза в много държави. "Ние имаме интерес от износа на нашето зърно", коментира преди дни Зеленски пред италианското издание Corriere della Sera, визирайки приходите от продажбата на продукцията за изтънелия военен бюджет на Украйна.

Заради заявленията на Русия, че напуска зърнената сделка цената на пшеницата се повиши с повече от 5% в сутрешната търговия на стоковите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007 хубаво е поне че няма да им гледаме цирка още дълго... дано следващите са по читави и горките руснаци случат на управници поне в това хилядолетие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: khao... то и в Крим нямаше рaшисти , а имаше "их-там-нет-и" ... некви зелени човечета дошли от луната , марс , сатурн ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 1 година
глейто го наглеца: "Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков смята, че износът на украинските храни през Черно море сега е много по-рисков и по-опасен без участието на Русия" .... Що да е по рисково и опасно бе, луксозен часовник? Ще ги напрадне ли някой, и ако да кой ли ще тоя някой ? може би сомалийските пирати или карибските!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 1 година
много ясно... кой ще им попречи.. черноморския флот на русия дето го няма ли, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още