IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предлага своята пшеница, с която да замести блокирания износ от Украйна*

Цената на пшеницата отново може да тръгне нагоре заради опасенията за доставките

12:03 | 30.10.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия има готовност да предложи своята пшеница, за да бъде заместен износът от Украйна, пише Bloomberg. Предложението е на зам.-председателя на Съвета на федерацията ( горната камара на руския парламент - б.р.) Константин Косачов. На 29 октомври Москва официално съобщи, че се изтегля от зърнената сделка, която позволяваше на Украйна да изнася храни от пристанища в Черно море към Африка, Близкия изток и други страни.

От базирания в Турция Съвместен координационен съвет, в който участват представители на Турция, Русия, Украйна и ООН, потвърдиха, че няма планирани движения на товарни кораби за днес (30 октомври). Девет товарни кораба са преминали трез трасето на 29 октомври, десет са в изчакване - и по двете направления - вход и изход на украинските пристанища. Източник на Bloomberg коментира, че Анкара е започнала преговори с руската страна, за да възстанови споразумението. Разговорите ще продължат и в понеделник (31 октомври).

Русия мотивира отказа си с нападението над пристанището в Севастопол, окачествено от Москва като "терористичен акт". При атаката с дронове са поразени военни кораби от Черноморския флот на Русия и според анализатори това са допустими цели във време на война.

Украинският министър на външните работи Димтро Кулеба заяви, че Русия блокира 2 млн. тона пшеница за Алжир, Йемен, Виетнам, Бангладеш и други страни още преди да се оттегли от споразумението. Президентът Володимир Зеленски посочи, че над 170 кораба са блокирани в Черно море от септември насам, а Русия "умишлено влошава зърнената криза".

По данни на украинските производители по споразумението от август досега са изнесени 9 млн. тона пшеница, царевица и други зърнени храни. В петък (28 октомври) пазарите затвориха при цена на пшеницата до най-ниското ниво от пет седмици насам, тъй като търговците започнаха да се успокояват, че доставките няма да бъдат прекъснати, пише още Bloomberg. Агенцията посочва, че при излизането на Русия от споразумението, цената на пшеницата отново може да се повиши на световните пазари.

Западните съюзници също реагираха остро на блокирания износ на украински храни. Президентът на САЩ Джо Байдън коментира, че това е "напълно възмутително". Според него Москва няма причина да се отказва от споразумението, постигнато в края на юли с активното съдействие на ООН и Турция, които станаха гаранти по изпълнението му.

Говорител на ЕК също осъди блокирането на украинския износ. Програмата е от съществено значение за доставката на хранителни продукти за милиони хора по света, коментира Набила Масрали. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел призова Москва да размисли

Великобритания пък определи споразумението като част от инструментариума на глобалната продоволствена сигурност.

* Статията е актуализирана с информацията за водените преговори от страна на Турция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 30.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: khao... нема , пералните и съдомиялните ще си ги пазят за тех си ... трофейни са ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
гнъсъвите крадци на съдомиялни машини , ще се опитат да продават и крадено украинско зърно ... тия са малко нагли ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: andy дано благото жито за твоя помен е от украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 18
andy
преди 1 година
Така се прави! Блокираш нацистите и си продаваш своята продукция! Отдавна трябваше да го направят, че ние се напълнихме с боклучаво урешко жито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Та= в задачката се пита- колко от 6те наказателни състава на престъплението ''геноцид'', визирани в чл.2 от Конвенцията, НЕ са извършени от руската агресорска армия в Украйна спрямо цивилното украинско население с украинско самосъзнание, м...ЦИНИЗЪМ Е точно извършителят на престъплението геноцид в Украйна- русия- да дава някакви изявления по този повод...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
e) насилствено предаване на деца от групата на друга група.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
чл.2- В тази конвенция геноцид е всяко от следните действия, извършени с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти една национална, етническа, расова или религиозна група като такава:а) убиване на членове на групата;b) причиняване на тежки телесни или душевни повреди на членове на групата;c) умишлено налагане на групата на условия на живот, целящи нейното пълно или частично физическо унищожение;d) налагане на мерки за предотвратяване на ражданията в групата;e) насилствено предав ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Eто го определението за геноцид- чл. от Конвенцията- КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ГЕНОЦИД (*)(Приета от Общото събрание на ООН на 9 декември 1948 г. с резолюция 260 А (III). Ратифицирана с Указ 300 от 23 юни 1950 г. - ДВ, бр. 153 от 1950 г. В сила за България от 12 януари 1951 г.)Издадена от Министерството на външните работиОбн. ДВ. бр.99 от 17 Декември 2010г. https://***.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135708965
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Определението за геноцид какво е?https://ria.ru/20221029/fermery-1827827749.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
khao
преди 1 година
тая дето я окрадоха ли ще представят като своя?? а нема ли и некви перални да шитнат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още