IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неяснотите кой командва руските военни сили в Украйна отново се засилват

Русия излиза официално от зърнената сделка, макар че в Украйна от седмици коментират за блокиране на работата по нея

08:53 | 30.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Неофициално Кремъл е освободил още един командващ военните сили в Украйна - в социалните мрежи ген. Александър Лапин, който отговаряше за Централния военен окръг, е освободен от поста си. Официално обаче съобщение за смяна няма, пише Института за изучаване на войната (ISW) в своя дневен обзор за събитията на фронтовата линия.

Според приближени до ЧВК "Вагнер" военни кореспонденти Лапин е бил отстранен, защото не е успял да разположи успешно мобилизираните в последния месец руски младежи в Луганска област, което доведе и до пробива на фронтовата линия Сватове - Кремина. Според други обаче генералът е напуснал своя пост по собствено желание. Има и информации, че Лапин е в болничен.

От началото на военните действия в Украйна Кремъл се въздържаше от официални коментари по отношение на командващите операцията (за промените съдехме по новите лица, които коментираха хода на "специалната военна операция"). След успешната контраофанзива на украинците под Лиман през септември руският президент Владимир Путин официално смени ръководителите на Западния и Източния военн окръг. Според анализаторите целта е да има отговорник за провала на руската армия в Харковска област.

В последните седмици все по-често се чуват критиките на чеченския лидер Рамзан Кадиров и на ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин срещу действията на армията - публично те на няколко пъти коментираха неуспехите на ген. Лапин. Прокремълски военни кореспонденти обаче отбелязват, че срещу тях няма същата реторика, въпреки че и те търпят поражения. Според ISW изявленията на Кадиров и Пригожин водят до увреждане на имиджа на висшето руско военно командване. Взаимните обвинения, които се отправят от страна военните кореспонденти, пък допълнително подкопава репутацията на руските военни сили, посочват военните анализатори.

Русия напусна зърнената сделка

Руските власти официално уведомиха ООН за изтеглянето си от зърнената сделка, която позволяваше износа на храни от три украински пристанища на Черно море. Причината са ракетните удари на пристанището в Севастопол, при което пострадаха и няколко кораба от Черноморския флот. На този етап няма официално потвърждение от Кремъл, но снимки показват сериозни поражения по четири кораба, сред които и фрегатата "Адмирал Макарав", който флагманът на флота след потъването на крайцера "Москва".

В Русия наричат този удар "терористичен акт". В ISW обаче са категорични, че удар по военна цел в условията на война не може да бъде окачествен като тероризъм. Ако Украйна действително стои зад обстрела над пристанището в Севастопол, това е "пропорционален и дори сдържан отговор" за масирания руски обстрел над гражданска и енергийна инфраструктура в последните седмици, допълват още военните анализатори.

В Украйна от около седмица предупреждават, че Москва блокира износа на зърно - украинският президент Володимир Зеленски коментира преди дни, че има 170 кораба, натоварени със зърно, които изчакват разрешнеие да напуснат пристанищата.

Обезлюдяването на Херсон

Продължава операцията по извеждането на граждани от населени места в Херсонска област, а техните места се заемат от руски военни без униформа, пише ISW. Това е нарушение на правилата на военните конфликти - вероятно Русия ще се опита да обвини украинските военни в нанасяне на удари по цивилни цели, когато те обстрелват руски военни позиции.

Сателитни снимки показват празната база "Чернобаевка" край летището в Херсон. Обектът беше обстрелван десетки пъти от украинските военни още преди Киев да получи HIMARS от САЩ - със своите ракети "Точка - У". Въпреки това базата продължаваше да се използва, тъй като логистично е много удобна за преразпределение на техника и боеприпаси.

От началото на юни обаче американските системи за залпов огън спряха настъплението на руската армия край Херсон, а към края на септември явно е започнала и евакуацията на руската военна база, коментират руските военни кореспонденти. Изтеглянето към левия бряг на р. Днепър започна след ударите по Антоновския мост, които затрудниха логистиката на руските военни към Херсон.

Сателитните снимки показват, че изтеглените военни по фронтовата линия не са се върнали на своите позиции. Пълното изтегляне обаче е относително скорошно, отбелязва още ISW, защото до края на септември сателитните снимки са показвали наличието на военна техника в "Чернобаевка".

Местните жители също потвърждават за намаляване на руското присъствие в Херсон, пише украинската информационна агенция УНИАН. Няма и признаци, че се води подготовка за улични боеве, каквито са очакванията на украинските военни анализатори.

Украинското разузнаване обаче предупреждава, че действията по евакуация от Херсон са само "театър", а най-добре подготвените руски военни са все още по своите позиции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 30.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Статията ви трябва да бъде допълнена с втората част от статията тук https://fakti.bg/world/725765-isw-voennite-korabi-krai-sevastopol-sa-zakonna-cel-po-vreme-na-voina-a-ne-teroristichen-akt , започваща от абзаца ''...Съобщава се, че Кремъл е инструктирал руските съдии да не разрешават условно освобождаване на затворници...'' до края на статията. Инвестор, наистина вървите малко след събитията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 1 година
както обикновенно... вървитв след съботията. незнам от къде преписвате! тоя Липин, го освободиха преди две седмици... даже излезе фейк че са го самоубили, подке се опроверга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още