IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е осъществила атака с дронове срещу флота в Севастополския залив

Няма пострадали в града, ситуцията е под контрол, увери губернаторът на града

12:16 | 29.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руският Черноморски флот е отблъснал атака с дронове срещу флота в Севастополския залив, заяви губернаторът на Севастопол, най-големият град на анексирания Кримски полуостров, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Кораби на Черноморски флот тази сутрин отблъснаха атака на безпилотни летателни апарати (БПЛА) в Севастополския залив", написа Михаил Развожаев в канала си в Telegram. Той отбеляза, че в града няма пострадали обекти и подчерта, че ситуацията е под контрол.

Развожаев заяви, че наред с други БПЛА е унищожен и надводен дрон. По думите му атаките са започнали в 4:30 ч. сутринта, като различни ПВО системи (системи за противовъздушна отбрана - бел. ред.) са ги отразили и всички апарати са били унищожени. Той допълни, че пристанището на града е било временно затворено за кораби и фериботи след атаките и призова жителите да запазят спокойствие.

Според кореспондент на ТАСС силен взрив е отекнал около 04:20 ч. сутринта, а няколко пъти след това се чул пукот. Съобщава се обаче за поне четири увредени руски кораба, сред които и новия флагман на черноморския флот на Русия - "Адмирал Макаров". 

В четвъртък Развожаев съобщи за друга атака с дрон - този път по топлоелектрическа централа в Балаклава, при която няма жертви или сериозни щети, отбелязва АФП.

През август губернаторът каза, че е имало атака с дрон срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол, при който не е имало пострадали. 

По-малко от месец преди това - на 31 юли - дрон рани петима служители в двора на ведомството, което беше причината да се отменят предвидените чествания за Деня на руския Черноморски флот. Тогава Русия обвини Украйна за атаката, а Киев отхвърли твърденията, като ги нарече "провокация".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 29.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още