IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След енергетиката Русия се насочва и към медицинското оборудване в Украйна

Москва се опитва да превърне Херсонска област в ничия земя, смята украинският президент Володимир Зеленски

10:19 | 29.10.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Войната в Украйна навлиза в своя осми месец, а надеждите за скорошния ѝ край продължават да се изпаряват все така бързо.

Атаките на Москва се съсредоточиха върху ключови сектори за Украйна, удряйки енергийната инфраструктура на страната, след като в началото на октомври бе ударен Керченският мост - ключова връзка с анексирания от Русия Крим. По-рано през седмицата Киев потъна в мрак, като се очаква тримилионната столица да няма нормално електрозахранване през тази зима.

Затова и в събота украинските власти предупредиха жителите на Киев да очакват прекъсвания на електрозахранването, които да продължат повече от четири часа, заради руските атаки срещу енергийната инфраструктура, пише БГНЕС.

Честите прекъсвания на електрозахранването засягат не само Киев, но и централните райони на Украйна, включително град Днепър.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че около 4 млн. души са засегнати, но "обстрелът няма да ни сломи".

Според частната енергийна компания ДТЕК Киевският регион е загубил 30% от капацитета си, което означава, че ще се наложи "безпрецедентно" прекъсване на електрозахранването - това означава, освен преди всичко дискомфорт в домовете на хората, ограничения в използването на уличното осветление и обществения транспорт, задвижван с електричество.

Вторият по големина украински град Харков, силно пострадал от руския обстрел, също е изправен пред режим на тока, както и централните градове Житомир, Полтава и Чернигов.

Според Зеленски руските сили в окупираната украинска област Херсон извършват масови кражби на медицинско оборудване и линейки, за да направят района необитаем, пише БТА.

"Окупаторите са решили да затворят медицинските заведения в градовете, да изземат медицинското оборудване, линейките, всичко. Те оказват натиск върху лекарите, които все още са останали... да се преместят на територията на Русия", каза Зеленски.

"Русия се опитва да превърне Херсонска област в ничия земя", добави той във видеообръщение, като заяви, че проруските сили са осъзнали, че не могат да задържат града и затова вземат каквото могат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 29.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Alex Silver: Никой не иска да ти унищожи пиндирацията ! Просто тя трябва да си знае мястото и територията ! Няма работа в чужди държави освен ако не е поканена. Има ли нещо което не разбра от казаното ? А относно ЯО да не мислиш,че е много трудно Украйна да получи 10 ракети и да ги насочи към Москва така за защита само :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: И към това се насочват - https://***.youtube.com/watch?v=Skp9uK5I8mI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: Tikva007: Войната е сложно, кърваво и грубо нещо, което жените трудно разбират. Или поне повечето от тях, които нямат излишък тестостерон в хормоналния си баланс. Ти не си от тях - прекалено си склонна към клюки и митове, които еднополовите жени обичат да обсъждат на соарета и опашки за зеленчук. Денонощните ти глупотевини тук ще се изпарят в небитието точно както всичките ви празнописания тук за гръцката криза и напливът на гъркини - кандидатки за домашни помощници в България преди години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Култа за крадене на съдомиялни и перални го основа пред микрофоните твоята дружинна ръководителка фондерлаен върху елементарно смешни медийни фейкове. А твоят култ към нейните тезиси се основава на неотменната нужда на твоята част от човечеството към специфичните професионални услуги на специалисти с квалификацията на твоята дружинна ръководителка. В едно общество, където партийното геносе е гинеколог, препоръчително е да гравитираш към съпричастност и споделяне на ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver ... изрожднеските фенове на култа за крадене на съдомиялни и санитарен фаянс , както винаги демонстрират задълбочени познания , явно от първо лице множество пъти , по еднополови интимни отношения ... кое , как , къде ... :))) ... немате празно ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Alex Silver просия е свръхпаляшка държава, управлявана от некадърници и подържана от най ниските слоеве на човешкото обшество! никой не се опитва да унищожи русия, тя се самоунищожава от милиционерския им елит... колкото и да се плюнчиш.. фактите са очевидни! беше им даден шанс да станат бели хора и те го пропиляха.. въпреки това, пак ще ин се даде шанс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 13
Alex Silver
преди 1 година
До: Lemon's Тъппчо, твоят "циливилизован" свят се *** отзаде. И като всеки подъл педъл схваща света с "другата част" на гръбначния стълб. Да се подпичкваш с една ядрена свръхдържава, като искаш да я унищожиш, надявайки се, че няма да те затрие завинаги с предостатъчния си ядрен капацитет, си е риск за собствена сметка. Русия няма как да бъде унищожена с конвенционални оръжия, а с ядрените тя може да унищожи света много десетки пъти. Това ли препоръчваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
Lemon's
преди 1 година
Чудя се, защо цивилизования свят търпи още тази язва рашистан, а не вземе да я заличи за да се приключи страданието на останалият сват т.е. около 7 млрд. жители???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още