IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щайнмайер обвини Путин в „имперска мания“ 

Федералният президент подготви германците за предстоящите тежки времена. И отхвърли „фиктивния мир" с Москва

18:17 | 28.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Kappeler/dpa
Снимка: Michael Kappeler/dpa

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер настрои сънародниците за трудни времена и попари надеждите, че скоро ще бъде сложен край на руската война и съпътстващите я кризи. С поглед към Москва и руския президент Владимир Путин Щайнмайер заяви в речта си към нацията: „Пред лицето на злото добрата воля не е достатъчна". 

Руската инвазия в Украйна бележи „епохален прелом", казва той, и ще има „след", но няма да има връщане към „преди". „Имперската мания" на Путин е превърнала предишния световен ред в руини. Светът е „напът към фаза на конфронтация", предава DPA. 

В речта си, озаглавена „Укрепване на всичко, което ни обединява", Щайнмайер заяви в Берлин: „Смятам, че много от опасенията са основателни. Преживяваме най-дълбоката криза, в която се намира нашата обединена Германия". И добави, че 24 февруари, денят на руското нахлуване в Украйна, е променил всичко: „Воят на сирените и тъмният дим над Киев, ужасните картини от тази сутрин, те ми влязоха под кожата. Те отбелязаха окончателния, горчив провал на дългогодишните политически усилия, включително и на моите усилия да предотвратя точно този ужасен момент“. 

Щайнмайер припомни изминалите години, които са били щастливи за Германия. Сега започвала „епоха на насрещния вятър". Той заяви: „Да, вероятно няма да можем да продължим историята на успеха на страната ни със същите темпове, както през последните три десетилетия. Основните неща отново стават важни и те заслужават цялата ни сила".

Може би „във времена с попътен вятър" все още е било възможно да се премине, „без да се инвестира много". Може би човек би могъл да си позволи да остави политиката на другите. Днес това вече не било вярно. „Германия, нашата страна, се нуждае от вашата воля за промяна, от вашия ангажимент към нашата общност, за да стигнем там, където искаме!" Пакетите за помощ са важни - предупреди президентът федералното правителство - но не по-малко важно е справедливостта при споделяне на тежестта, каза още той. 

„Днес нашите страни се изправят една срещу друга"

Щайнмайер заяви, че сега демокрацията трябва да бъде защитена и да се противодейства на съблазните. "Трябва да укрепим всичко, което ни обединява", заяви федералният президент, чиято реч беше обявена като „Обръщение за състоянието на нацията". Той изрично обърна внимание на чувствителността в източната част на страната, особено по отношение на Русия. И заяви: „Знам, че много хора в нашата страна се чувстват близки до Русия и нейния народ". В Източна Германия, казва той, има „много различни, силно противоречиви спомени за четиридесетгодишната история, които оказват влияние и днес. И на Изток, и на Запад сме благодарни за чудото на обединението и не забравяме, че дължим на Михаил Горбачов това, че то остана мирно. Фактът, че съветските войски се завърнаха у дома, без да произведат нито един изстрел, вдъхна надежда за мирно бъдеще. Аз също имах тази надежда и тя беше стимул за работата ми в продължение на много години“.

Но това вече е минало, предупреди германският държавен глава. „Когато погледнем към днешна Русия, няма място за стари мечти. Днес страните ни са една срещу друга“.

Предполагаемият мир, който възнаграждава подобни действия, „мир, който подпечатва кражбата на земя от Путин, не е мир", заяви Щайнмайер. „Това би означавало терор за много хора в Украйна, би ги оставило на произвола и насилието на руските окупатори“. Един „фиктивен мир" също така би „увеличил жаждата на Путин". Мирът трябва да бъде справедлив, каза Щайнмайер.

Когато погледнем към днешна Русия, няма място за стари мечти. Днес страните ни са една срещу друга.
Франк-Валтер Щайнмайер
президент на Германия

Ето защо санкциите са задължителни, добави той. „Каква би била тогава алтернативата? Да стоите безучастно и да наблюдавате тази престъпна атака? Да продължите, сякаш нищо не се е случило? В наш интерес е да се противопоставим заедно с нашите партньори на нарушаването на закона от страна на Русия. В наш интерес е да се освободим от зависимостта си от режим, който насочва танкове срещу съседна държава и използва енергията като оръжие. В наш интерес е да се защитим и да намалим уязвимостта си", каза Щайнмайер. Никой не го е казал по-ясно и кратко от естонския министър-председател: „Енергията може да стане по-скъпа, но свободата е безценна", цитира го германският политик. 

„Трябва да устоим на конфликта“ 

Федералният президент говори в официалната си резиденция в двореца Белвю пред преобладаващо млада аудитория, но също така и пред председателя на Бундесрата Бодо Рамелоу (партия „Левите"), председателя на Федералния конституционен съд Щефан Харбарт, както и пред други политици, като лидера на опозицията Фридрих Мерц (ХДС) и ръководителя на парламентарната група на Свободната демократична партия в Бундестага Кристиан Дюр. Сред присъстващите дипломати беше и новият посланик на Украйна в Германия Олексий Макеев, когото Щайнмайер приветства изрично.

Сред около 150-те гости нямаше министри от германското правителство, нито представители на парламентарните групи на социалдемократите и Зелените, пише още FAZ. Това предизвика известна изненада. От името на Бундесвера са дошли заместник-генералният инспектор Маркус Лаубентал и ръководителят на Многонационалния корпус „Североизток“ генерал-лейтенант Юрген Йоахим фон Сандрат.

В речта си Щайнмайер изрично засегна въпроса за укрепването на въоръжените сили, като заяви: „Трябва да станем способни да водим конфликти както във вътрешен, така и във външен план. Нуждаем се от воля за самоутвърждаване, но и от сила за самоограничаване. Не се нуждаем от военен манталитет, но се нуждаем от дух на съпротива и устойчивост!" 

Според него това включва преди всичко силен и добре оборудван Бундесвер. „Ние сме силната държава в центъра на Европа. Ние сме длъжни да дадем своя принос за защитата на съюза“, поясни президентът и отчете, че това проличава от нарастващото внимание и уважение към Бундесвера в обществото. „Най-накрая. Крайно време е. Това общество се нуждае от силен Бундесвер - но Бундесверът се нуждае и от общество, което да го подкрепя! Като федерален президент ще продължа да се застъпвам за това", заяви Щайнмайер, който само преди няколко години беше омаловажил усилията на НАТО за укрепване на оперативния капацитет на източния фланг на Алианса като „дрънкане на саби".

Сега, според него, „Германия не е световен лидер. Но ние сме едни от най-големите в Европа. От нас се очаква лидерство, лидерство в интерес на Европа. Решаващи са не аплодисментите на публиката. Решаващо е укрепването на Европа. Колкото по-несигурен е светът около нас, толкова по-сигурни трябва да бъдем в този общ път!" Според него за целта страната трябва „да се сбогува със старите модели на мислене и надежди". Посещението на Щайнмайер (вляво) в Украйна е оказало влияние и върху речта му. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO Посещението на Щайнмайер (вляво) в Украйна е оказало влияние и върху речта му. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

„Без борба с изменението на климата всичко няма смисъл“ 

Но не само конфронтацията с Русия изисква големи усилия, а и изменението на климата, каза Щайнмайер. „Без борбата с изменението на климата всичко е изгубено. Тя се нуждае от цялата ни сила. Нека докажем силата си в промяната сега! Нека да дадем възможност на нашите деца и на децата на нашите деца да живеят добре на нашата планета! Тя е в нашите ръце!". Но това не може да стане без международно сътрудничество, дори и с трудни партньори, каза той. „Тъй като изменението на климата в света може да бъде предотвратено само заедно, трябва да гарантираме, че и в бъдеще ще има институции и сътрудничество, които да надхвърлят нарастващите геополитически различия. Нова блокова конфронтация, разделяне на света на „ние срещу тях" не е в наш интерес, добави той.

„Да, трябва да намалим уязвимостта си, да намалим едностранните зависимости. Но това не означава по-малко контакти със света, а повече. Да не се обвързваме с няколко души, а да разпределяме възможностите и рисковете. Ето защо съветвам да не забравяме всичко, което направи германската външна политика силна след епохата на прекъсването: европейското утвърждаване, усилията за международно сътрудничество, за общи правила, диалогът между различни хора и ухажването на партньори, които са различни от нас. Това не е въпрос на стил - това е въпрос на оцеляване“. 

Обръщайки се специално към младите хора в залата, федералният президент заяви: „Много млади хора са нетърпеливи и обвиняват по-възрастните, че се отнасят твърде небрежно към нашата планета, че се колебаят да променят курса. По-младите се чувстват измамени, а по-възрастните - неоценени за това, което са направили за децата си и за страната си. Нека не противопоставяме поколенията едно на друго! От това не може да излезе нищо общо. И всички ние имаме една и съща цел! Искаме да променим страната си, да я направим по-добра - а това може да стане само заедно“. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер по време на речта си "За състоянието на нацията". Снимка: DPA Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер по време на речта си "За състоянието на нацията". Снимка: DPA

Сега по-възрастните поколения също имали задачата „дори в късна възраст да преразгледат това, с което са свикнали, и да помогнат за успешната промяна. А на младото поколение, тук, в тази зала, казвам: сега от вас зависи да поемете отговорност, да се включите, ако искате, критично, а не деструктивно, и да промените страната ни, може би дори да я направите по-добра от предишните поколения. Имате моята подкрепа!"

Щайнмайер е подготвял речта си от известно време, но е искал да изчака текущите дебати по пакетите за помощ, както и изборите в провинция Долна Саксония. Своята роля е изиграло и пътуването му до Киев, което се разглежда като принос за преориентацията на самия Щайнмайер, който дълго време, твърде дълго според критиците му, не искаше да се откаже от надеждата за добра сделка с руското ръководство. Определянето на московския режим като „зъл" сега ясно надхвърля казаното от германския президент досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
Те отдавна си го казаха. Още 2015. Трябва да спрат сътрудничеството между Русия и Германия, иначе САЩ ще глътнат вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Според плана на САЩисаните, Европа трябва да бъде срината. Като това започва от Германия - най-голямата европейска икономика. Бог да прости Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още