IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щайнмайер си плаща за германската политика към Русия

Въпреки това поведението на Киев не е много разумно – да се кара с приятел, след като има враг като Путин

13:27 | 13.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският президент във Варшава. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Германският президент във Варшава. Снимка: ЕРА

Пътуването на германския президент до Полша завърши с гръм и трясък: във Варшава Франк-Валтер Щайнмайер трябваше да съобщи, че не е желан като гост в Киев. Това, което трябваше да бъде „силен знак за обща европейска солидарност с Украйна“, се превърна в пронизителен сигнал за раздор и разочарование.

Но това не се случи от нищото. Украинският посланик в Берлин отдавна изостави всички дипломатически форми в опита си да накара Германия да подкрепи още повече страната му в борбата срещу руснаците. Президентът Володимир Зеленски също многократно поиска повече оръжия за армията си и повече натиск върху Путин.

Берлин е колеблив и в двете области - преди войната и дори след нейното начало. Сега Киев просто накара Щайнмайер да си плати за това. От гледна точка на Украйна никой не е невинен. Макар че Щайнмайер призна, че е допуснал грешни преценки по отношение на Путин, никой не е забравил приятелското му отношение към Русия в миналото.

„Северен поток 2“ остава паметник на грешките

Отказът на поканата показва и колко голяма е загубата на репутацията на Берлин в европейския Изток. В политиката си спрямо Русия Германия се вслушваше твърде малко в съюзниците си и твърде малко се съобразяваше с техните интереси. „Северен поток 2", руината за милиарди долари на дъното на Балтийско море, ще остане паметник на грешките на правителствата на Шрьодер и Меркел, докато не рухне. А Щайнмайер вероятно няма да успее да се отърве от репутацията си на човек, разбиращ Русия.

Въпреки това обявяването му за нежелан гост не е особено мъдро решение. Това не прави по-вероятно посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Киев (Зеленски отново го покани). А Путин ще се надява, че тази обида е предизвикала първите пукнатини в лагера на опонентите му. С цялото ми разбиране за отчаяното положение на украинците: всеки, който има враг като Путин, не би трябвало доброволно да изостря отношенията си със своите приятели, особено с най-големия си финансов спонсор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
"Плащал" си бил? Абе, Инвесторът вие подлудяхте окончателно ли? Сериозно ли сте на страната на укpoпите и в тая недопустима тяхна издънка? Само за три дни наглият пaляк-наркоман се нахвърли на Орбан, защото му искал доказателства за т.нар. "клане в Буча" (тоя си мисли, че цял свят е длъжен да му вярва на лъжите), на австрийският канцлер, защото се бил срещнал с Путин (сигурно е трябвало да иска специално позволение от пaлякът), сега скача и на германският президент в нарушение на всякакъв протокол и елементарна дипломатичност? Отделно укpoпският посланик в германия дерибейства и издава заповеди, както колегата му тук... и нима суверенни страни са длъжни да търпят безочието на укpoпите, че и да им дава оръжия и да им хрантути "бежанците"? Все повече и повече се убеждавам в правотата и дори в добродушието на Путин... очевадно е вече че укpoпската измeт се дресира само със здрав руски камшик и колкото може повече б0й !!! Самозабравиха се вече !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още