IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според Русия атаката срещу Севастопол може да е от кораб по програмата за износа на украинско зърно

Москва смята, че морските дронове са дошли от пристанището в Одеса, разположено на повече от 300 км

17:28 | 30.10.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия смята, че поне един от дроновете, участващ в атаката срещу пристанището в Севастопол, е дошъл от кораб, който участва в програмата за износа на украинско зърно, съобщава Bloomberg. Руската страна не дава никакви доказателства за това свое твърдение, допълва още агенцията.

Вероятно с този мотив Москва иска да обясни защо се отказа от сделката за износа на украинско зърно. Водните дронове, които са били насочени към пристанището, пък са били пуснати от пристанището в Одеса, което се използва в програмата за износ на зърно. Пристанището се намира на повече от 300 километра от Севастопол, разположен на анексирания от руска страна през 2014 година полуостров Крим.

Износът на украинско зърно се извършва под условията на подписано в края на юли споразумение, чиито гаранти за изпълнение са ООН и Турция. Спрямо записаното в документа всеки кораб, който влиза и излиза от зоната, се проверява щателно от комисия, в която участват представители на Русия и Украйна, както и на гарантите по сделката.

В споразумението са включени три украински пристанища - Одеса, Южний и Черноморск.

Източник на Bloomberg от турска страна коментира, че корабите се провевят, включително и днес (30 октомври). На 29 октомври по трасето са преминали 9 кораба, а още 10 са в региона изчаквайки на входа или изхода на украинските пристанища. Анкара е започнала разговори с руската страна, за да възобнови работата на споразумението, твърди още агенцията. Вероятно те ще продължат и в понеделник (31 октомври).

В събота (29 октомври) при атака с няколко дрона пострадаха военни кораби, разположени в кримското пристанище. Според Москва "незначителни щети" има по миноносеца "Иван Голубец". Видеа, разпространявани в социалните мрежи, показват, че удар може би има и по фрегатата "Адмирал Макаров", която носи ракети "Калибър", използвани за обстрела на украинската енергийна инфраструктура в последните дни.

Заради атаката, наречена от Русия "терористична", страната се отказа от зърнената сделка, която позволява износа на украинско зърно от блокираните пристанища в Черно море.

Според официалните власти в Украйна обаче атаката се използва като предлог за този отказ - от септември насам има блокирани 176 кораба с 2 млн. тона пшеница, царевица и други зърнени култури, предназначени за Африка.

Ако този коридор остане затворен, ще има нова нестабилност на световните пазари, посочва Bloomberg. Украйна е един от големите производители на пшеница, царевица и слънчоглед, и водещ износител на тези храни. Страната използва основно морски транспорт, за да достави продукцията до своите клиенти.

Дори и без блокиране на украинските пристанища, бедните държави започнаха да ограничават покупките заради силния щатски долар и отънелите си бюджети, допълва още агенцията.

Споразумението за износа на украинското зърно още в самото начало беше критикувано и очакванията бяха да не сработи, защото застрахователите и собствениците на кораби ще имат опасения да участват в инциативата при водените военни действия наколо. Още на следващя ден след подписване на документа, Русия обстрелва едно от пристанищата в него - Одеса, мотивирайки се, че целта е била военен кораб, който е бил на ремонт.

От август насам обаче през коридорите в Черно море Украйна е изнесла 9 млн. тона зърнени храни, но от известно време производителите се оплакват, че износът се бави със седмици заради стротиге инспекции, на които са подложени корабите. Това положение малко успокои пазарите и едва преди дни цената на пшеницата започна да се стабилизира. Но сега отново може да има ръст, заплашвайки с глад Африка и Близкия изток, допълва още Bloomberg.

В последните дни Москва непрекъснато заявява, че корабите по програмата не отиват към Африка. Руски представители в международните институции също поискаха доказателства от ООН, че товарите са насочени към бедните държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 30.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 9
valentino29
преди 1 година
До: zelka007: --, : ))),Че вие сте само трима! : ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... Няма да липсваш на никой във форума ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 12
Alex Silver
преди 1 година
Според Русия атаката срещу Севастопол може да е от кораб по програмата за износа на украинско зърно === Това според местното "Работническо дело". А Русия съобщи съвсем други неща. Уффф, затова все по-рядко се вясвам тъдява. Гнус ме е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
khao
преди 1 година
ето пример за фейк новина. редактора спи или е пиян!! ... само като прочетеш първите три изречения и разбираш че заглавието няма нищо общо нито със статията, нито с реалноста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още