IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият кораб с украински зърнени храни напусна пристанището в Одеса

Отварянето на пристанищата ще донесе приходи от около 1 млрд. долара за Украйна и ще освободи място за новата реколта

10:49 | 01.08.22 г. 3
<p>
	Корабът Razoni напуска пристанището в Одеса.<em> Снимка:&nbsp;</em><em>Facebook.com/oleksandr.kubrakov</em></p>

Корабът Razoni напуска пристанището в Одеса. Снимка: Facebook.com/oleksandr.kubrakov

Първият кораб с царевица напусна пристанището в Одеса след месеци на блокиран износ на зърнени храни от Украйна. Министърът на инфраструктурата на страната Александър Кубраков съобщи в своя профил във Facebook, че корабът Razoni, който плава под флага на Сиера Леоне, се е отправил към бреговете на Ливан, превозвайки 26 хил. тона царевица.

Корабът ще се движи по безопасен коридор, потвърден от гарантите по споразумението за износа на храни от Украйна - ООН и Турция, допълва още Кубраков, който положи подписа си под документа. От руска страна споразумението беше подписано от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Украинските пристанища не са разминирани, но морските власти са осигурили безопасни трасета, по които да минават корабите със зърно.

Украйна е четвъртият по големина износител на царевица в световен мащаб. Отварянето на пристанищата ще подобри ситуацията с продоволствената криза в света, но и ще донесе приходи от около 1 млрд. долара за Киев, както и ще освободи място в силозите за новата реколта.

Заради войната част от земеделските земи на Украйна са под окупация на руските военни и прогнозите са за намаляване на добивите наполовина. Въпреки това в страната се надяват, че количествата ще бъдат достатъчни за задоволяване на вътрешния пазар, както и за износ. Очакванията са, че добивите от зърнени храни (различни култури) през тази година ще бъдат около 65 млн. тона.

По данни на Министерството на земеделието, цитирани от украинската информационна агенция УНИАН, до момента са прибрани 8 млн. тона пшеница, както и 3,5 млн. тона ечемик. Местните земеделци не са много доволни от реколтата - на много места не е било възможно извършването на торене през пролетните месеци. Те са изправени и пред ограничен капацитет за съхранение, след като в резултат на военните действия са превзети или унищожени хамбарите. Според прогнози може да се стигне до недостиг на места за съхранение на зърнени храни в обем на 15 млн. тона.

Според публикацията на Кубраков още 16 кораба са натоварени и чакат зелена светлина да тръгнат. В края на миналата седмица след инспекция на пристанището в Черноморск стана ясно, че като за начало ще бъдат пуснати кораби, натоварени преди военните действия.

Турското Министерство на отбраната потвърди в Twitter, че първият кораб е потеглил от Одеса в 8:30 часа днес (1 август). Очакванията са за още конвои до края на деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А дано някой ден натоварите малко акъл в празните си копейчести кpaтуни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
Ще натоварим калашниците на връщане, след като кораба мине инспекцията при босфора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
viva
преди 1 година
"26 тона царевица" - това някоя малка гимия ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още