IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи кораб с жито може да отплава от Украйна в понеделник

Реколтата тази година ще е наполовина спрямо обичайното количество, предупреди Володимир Зеленски

13:26 | 31.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Възможността първи кораб с предназначено за износ жито да отплава от пристанищата на Украйна в понеделник е висока, заяви говорител на турския президент Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс.

„Ако всички (подробности) бъдат финализирани до утре, изглежда, че има висока вероятност първият кораб да напусне пристанището утре… Ще видим кораби да отплават от пристанищата най-късно на следващия ден“, каза Ибрахим Калън.

В интервю за телевизия Канал 7 той допълни, че съвместният координационен център в Истанбул вероятно ще завърши последната работа по маршрутите за износ много скоро.

Русия и Украйна са големи световни доставчици на жито, а споразумение, което те подписаха в Истанбул миналата седмица с посредничеството на ООН, цели както да смекчи продоволствената криза, така и да намали световните цени на житото, които нарастват след руското нашествие.

Споразумението цели да позволи безопасно преминаване на житни товари в и от Черноморск, Одеса и пристанището Пивдений. Москва обвинява Украйна, че бави доставките, като минира пристанищните води.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви в неделя, че реколтата на страната може да бъде наполовина спрямо обичайното количество тази година заради руското нашествие.

„Украинската реколта тази година е под заплахата да е два пъти по-малка“, т.е. наполовина на обичайното, написа Зеленски на английски в Twitter.

„Нашата основна цел е да предотвратим световна продоволствена криза, породена от руското нашествие. Все пак зърното намира начин да бъде доставено алтернативно“, допълни той.

Говорейки на едно от пристанищата в петък, украинският министър на инфраструктурата заяви, че Украйна е готова да започне доставките на жито и че се надява първите кораби да отплават до края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=oP6U7RKV0q4 ... а някакъв фитосанитарен контрол на внесеното от Украйна зърно прави ли се ... или пак куче влачи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
а нещо за евтиния внос в България ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още