IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия цинично заплашва сделката за износ на зърно през Черно море

С бомбардировките си близо до украински пристанища Москва повиши цената на пшеницата, така че ще печели повече от своята продукция

10:48 | 27.07.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако бяха необходими допълнителни доказателства за цинизма на Кремъл, те дойдоха през последния уикенд. Едва бе изсъхнало мастилото върху сделката, позволяваща да се  възобнови износа на зърно от блокираните украински пристанища, когато Русия удари Одеса с две крилати ракети; други две бяха свалени. Зърненото споразумение, постигнато с посредничеството на ООН и Турция, имаше за цел да предотврати глобална продоволствена криза, за която Световната продоволствена програма предупреди, че може да тласне още 47 милиона души към глад. Ако трудно постигнатата сделка сега се провали, отговорността ще бъде на Москва, пише Financial Times в редакционен коментар. 

Руската блокада на Черно море се отрази опасно на глобалната верига за доставки на храни, която вече бе засегната от прекъсванията заради коронавируса и лошите реколти. Преди нахлуването на Москва през февруари Украйна беше петият по големина износител на пшеница в света, жизненоважен доставчик за страните от Близкия изток и Африка. Ограниченията върху украинския износ оставиха 22 милиона тона пшеница, жито и други зърнени храни, блокирани в силози. Недостигът на храни и покачването на цените вече удрят икономиките в развиващия се свят.

Ракетният удар е особено вреден, тъй като споразумението от петък разчиташе до голяма степен на вярата, че Русия ще се придържа към ангажиментите си да не атакува търговски кораби, превозващи зърно от украински пристанища. Длъжностни лица предупредиха, че не е ясно как ще се прилага то в случай на нарушения. Доверието между Киев и Москва е толкова нищожно, че двете столици не подписаха директно помежду си, а отделни споразумения с ООН и Анкара.

Украйна няма да предприеме широкомащабно разминиране на своите пристанища - което може да ги направи уязвими за руско нападение - но нейните пилоти ще насочват търговските кораби със зърно през безопасни канали. В замяна на ангажиментите да позволи това да се случи, Русия издейства гаранции от ООН и ЕС към корабособствениците и застрахователните компании, че могат да изнасят руско зърно и торове без да попаднат под западните санкции.

Русия всъщност не даде гаранции, че няма да атакува райони с украински пристанища, които не са пряко свързани с износа на зърно, така че ударът от събота по това, което Москва твърди, че са военни цели, технически не нарушава споразумението. Но търговците вече бяха скептични относно това колко корабособственици биха били готови да рискуват да доплават до украинските пристанища или да платят солидните рискови премии, които застрахователите ще изискват. Въпреки че Киев правилно се ангажира да продължи да се подготвя за износ на зърно, макар че осъди атаката на Москва и призова търговските кораби да се присъединят към „керваните“, има въпроси относно това как значителни количества зърно могат безопасно да бъдат натоварени, ако руските бомбардировки близо до пристанищата продължат.

Москва може би е мълчаливо доволна. Тя усложни живота на Киев при рестартирането на износа. Също така повиши цените на фючърсите върху пшеницата, които спаднаха след сделката от петък, така че ще печели повече от износа на собственото си зърно, който може да бъде улеснен от това споразумение - или от продукция, която се изнася контрабандно от Украйна и се обозначава като "руска". Междувременно външният министър на Русия Сергей Лавров беше изпратен в няколко африкански столици, за да ги убеди, че Украйна и западните санкции срещу Русия, а не инвазията на Москва, са причината за кризата с храните.

Западните държави трябва да продължат да правят всичко възможно, за да улеснят алтернативните маршрути за износ (включително с камиони и влакове) на украинско зърно и да бъдат готови да предоставят широкомащабна помощ на страните, засегнати от недостиг. Те също така трябва да се ангажират с по-енергична дипломация с развиващи се страни, които клонят към версията на Кремъл за случващото се в Украйна. Непредизвиканият конфликт на президента Владимир Путин продължава да заплашва с глад милиони. Ако това ни сполети, не бива да позволяваме на Москва да се измъкне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
това че са се отказали от торове няква оркска опорка ли е ? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
И аз това щях да кажа. Значи Русия не нарушава споразумението, но постъпила цинически ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Зелкич, шриланкаджиите си се изхранваха и дори изнасяха. Това свърши точно тогава, когато се подведоха по акъла на зеленашите и се отказаха от съвременните почвени подобрители. Надявам се поне на тях да им дойде акълът, да изловят зеленашите и да ги разчeкнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
За Европа нищо няма да стане , няма да има никакъв ефект . Цените на храните са достатъчно високи , и предостатъчно субсидирани , за да не разбереш нищо ... :))) ... Само ще лаеш по форумите . Да му мислят зависимите със свръхпопулация какво ще правят . Нашата земя , природа , и реколта са в пъти по-важни от това , че някой не се е научил в XXI век да отглежда в пустиня каквото му е необходимо . Израелците се научиха в камъняка , и в момента са износител на зеленчуци , даже вода нямат , а обезсоляват морска и поливат с нея . Има организират академии , как се постига ... Са някой ако го мързи и го е ударил на религия или социализъм , или на комбинация от двете , си е негов проблем . А тука 0,5% от тудоспособното население , няма да може да си позволи втора почивка на антилите или на карибите ... Айде моля !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Едва ли някой е очаквал друго от пPocия - държавата терорист! Истински Мордор е реалния свят, оттам идва само зло, смърт, лъжи, провокации, промивка на мозъците на глупавите, шантаж, грабежи и все такива "благини". Тия са точно opки. По времето на СССР маалко се беше вдигнало нивото, явно заради чуждите нации в състава на съюза, но след разпада отново се върна към същността си - кална дупка на пропаднали озлобени алкохолици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Сорроспиите са цинични. По определение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Идва в далечният изток един младеж при мъдрец и му вика:- Здравей торба с лай**на.- Здравей Буда.- Как не се ли обиди?- Аз във всеки съм научен да виждам Буда, а твоите ценности влачат всеки към торба с лай**на.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
И кво ще стане ако еврокрацията ореже употребата на торове с 30%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Сорроспиите са цинични. По определение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Доколкото ми е известно наще региони са нетен износител на храни . И така е от векове ... Да му мислят тези дето чакат на друг ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още