IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще тества споразумението за износ на пшеница

Като начало Киев ще използва блокираните в пристанищата си и вече натоварени с пшеница кораби

16:19 | 29.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;President.gov.ua</em></p>

Снимка: President.gov.ua

Украйна подготвя първите кораби, които ще бъдат реалният тест дали споразумението с Русия за износ на пшеница ще бъде спазено. Преди дни анализатори изказаха своите опасения, че Украйна трудно ще намери корабособственици, които да се решат на операцията. Надежда носеха блокираните в пристанища морски съдове, които да поемат риска.

Именно на такива кораби ще разчита Киев, става ясно от съобщение от офиса на президентството. Украинският държавен глава посети пристанището в Черноморск, в близост до Одеса, за да инспектира работата по реализацията на износа. Първите пратки ще бъдат извършени от кораби, които са били натоварени още преди войната, но не са напуснали пристанищата заради началото на военните действия.

Един от помощниците на украинския президент Кирило Тимошенко коментира в своя канал в Telegram, че в пристанищата в Одеска област има блокирани 17 кораба, от които 16 са натоварени с около 580 хил. тона украинска пшеница.

На пристанището в Черноморск заедно с делегацията на Зеленски са и посланиците на САЩ в Украйна Бриджит Бринк, на Великобритания Мелинда Симсънс, на Италия Пиер Франческо Цацо, на Германия Анка Фелдхусен, както и представители на Турция и на други страни от Г-7.

"Нашата страна е напълно готова", коментира украинският президент след инспекцията. Той заяви, че се чака потвърждение от ООН и Турция, които са гарантите по споразумението за износа на храни, и корабите ще потеглят вероятно до ден. 

Първият от тях ще бъде кораб, плаващ под турски флаг.

Източник: President.gov.ua

Опасенията на корабособствениците, изказани пред АР, сочеха,че нямат представа как ще се случат нещата заради минираните пристанища на Украйна и опасността от руски ракетни удари. На първия проблем предложеното от Киев решение е украински кораб да води конвоя по безопасно трасе.

За втория въпрос категоричен отговор няма, след като Русия обстреля с ракети пристанището в Одеса - едно от трите, вписани в споразумението за износа на храни. От Москва обявиха, че имат това право, защото целта е кораборемонтен завод, в който се е намирал украински военен кораб. В Украйна твърдят, че руските ракети са попаднали на съоръжения, използвани за износа на пшеница.

Украйна и Русия са сред водещите износители на зърнени храни в световен мащаб. Доставките и от двете страни обаче са блокирани в последните месеци, което предизвика опасения за продоволствена криза, която ще засегне особено остро Африка и Близкия изток и заплашва с глад милиони хора в тези региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още