IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решения на парче за компенсиране на намалялото украинско зърно правят света уязвим

За възстановяването на предлагането ще са нужни много добри реколти, смятат анализатори

21:55 | 13.03.23 г.
Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg
Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

Решения на парче и увеличените посеви в цял свят за справяне с последиците от войната в Украйна за глобалните доставчици на зърно не са достатъчни, за да предотвратят нови рискове от нарушаване на доставките, пише Ройтерс.

Заради значителните щети за земеделието в Украйна и несигурността, че договореният с помощта на ООН коридор за износ на зърно ще бъде подновен този месец цените на храните може да останат високи, увеличавайки възможността за глад, ако възникнат други проблеми, предупреждават експерти в земеделието.

Същевременно лошото време, включително невиждана суша в Аржентина, трети по големина износител на царевица в света, показва рисковете от все по-неблагоприятния климат в света за доставките на храни.

Година след като войната на Русия срещу големия производител на зърно Украйна тласна цените на зърнените култури в света до десетгодишни върхове заради опасения от недостиг, цените на ключови култури се връщат на нивата преди пандемията. Бенчмарковите фючърси върху царевицата поевтиняха с 10%, а фючърсите върху пшеницата са надолу с над 20% спрямо дните преди нашествието.

„Светът има известно време да запълни някои дупки“, казва Дан Бас, президент на AgResource Co в Чикаго, посочвайки по-дългия от очакванията износ на руска пшеница и коридора за износ на зърно, който позволи близо 3 млн. тона зърно на месец да бъдат изнасяни от черноморските пристанища на Украйна.

„Ако нямаме друго сътресение с доставките някъде, светът може да се справи с намаляването на украинското зърно. Но положението е несигурно, нещата трябва да бъдат поправени“, допълва той.

Страните вносителки избегнаха най-лошия сценарий, тъй като рекордната реколта от пшеница в Русия, която беше изключена от санкциите, и добрата реколта в Австралия и Канада помогнаха за компенсирането на силно намалелите доставки на украинска пшеница. В същото време нарасналото производство на бразилска царевица смекчи последиците от намалелите доставки от Украйна и по-слабата от очакванията реколта в САЩ, най-големия износител на царевица в света.

Индексът на цените на храните на агенцията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) през февруари намаля с 19% спрямо рекордното си ниво миналия март.

„Късметът играе известна роля в някои събития… комбинацията от добро време в някои житни райони и силното предлагане от производителите не позволиха на цените да се върнат на високите си нива от началото на 2022 г.“, казва Джоузеф Глаубер, старши анализатор в Международния институт за продоволствени политики.

Но цените вероятно ще останат волатилни тази година, особено по време на засяването и ключовите фази от развитието на реколтата, тъй като наличностите от зърно в света остават по-затегнати от нормалното.

Наличностите от пшеница в света се очаква да намалеят до предлагане, достатъчно за малко над три месеца до края на сезон 2022-2023 г., най-ниското ниво от осем години насам, сочат данни на американското министерство на земеделието. Наличностите от царевица са достатъчни за 81 дни, спад с 22% спрямо пиковото предлагане преди шест години.

Други житници

Световни търговци на зърно и производители на изкуствени торове предупредиха, че ще са нужни много добри реколти за възстановяване на предлагането.

„Светът поглежда към други житници…, за да компенсира част от недостига“, казва Кен Сейц, главен изпълнителен директор на най-големия производител в света на изкуствени торове Nutrien.

Макар че се очаква Бразилия да прибере рекордните 125 млн. тона царевица тази година, производството в третия по големина износител Аржентина се очаква да намалее до най-ниското си ниво от поне пет години след най-тежката суша от 60 години насам, сочат данните на американското министерство на земеделието.

Растящите лихви и силният американски долар, който прави деноминираните в долари суровини по-скъпи за купувачи, притежаващи други валути, засилват рисковете за страните вносителки.

Черноморската инициатива за износ на зърно ще бъде от ключово значение за определяне на доставките на зърно в света занапред, коментират анализатори.

Подновяване на споразумението ще позволи износа да продължи в краткосрочен план, а запазването на достъпа до световните пазари може да насърчи повече украински производители да засеят тази пролет въпреки продължаващата война, допълват те.

Но заради високите производствени разходи, загубата на фермерско оборудване и безпокойството за безопасността се очаква сеитбата да е още по-малка спрямо миналата година.

Украйна си върна нивите на фермера Борис Калиновски в североизточната област Харков от руската окупация през есента, но голяма част от земята му е силно минирана.

„За работниците сега е много опасно дори да се опитат да работят в нивите“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още