IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа се оплаква от евтиното зърно от Украйна, заляло пазара

ЕС временно премахна митата на украинските стоки заради войната

21:51 | 30.01.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Членове на ЕС от Източна Европа искат подкрепа заради евтината зърнена продукция от Украйна, заляла пазара, пише Bloomberg. Шест държави, които обаче не се споменават, се обединяват в общ фронт с искане за субсидии за фермерите и настояват транзитните трасета на украинската селскостопанска продукция към трети страни да бъдат осигурени така, че да не предизвикват проблеми на европейския пазар.

Тези искания са били обсъждани на срещата на министрите на селското стопанство от общността, коментира още Bloomberg. Своеобразен лидер на шестте държави е Полша. Българските фермери също от месеци настояват за подкрепа заради евтиното украинско зърно.

"България е солидарна с Украйна и споделя необходимостта от безпрепятствено осигуряване на доставки, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб. Това обаче не следва да поставя под риск конкурентоспособността на българските и други европейски земеделски производители", заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев, който участва в заседанието, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство.

В момента ЕС временно премахна митата и квотите за внос на селскостопанска продукция от Украйна. Целта е подпомагане на украинската икономика след началото на войната. Износът на Украйна беше блокиран от руската инвазия.

Според Полша много от зърното, което е предназначено за Африка и Западна Европа, реално остава в съседните на Украйна държави. По този начин местните фермери не могат да реализират своята продукция.

Например вносът на царевица от Украйна в Полша се е увеличил 25 000% в периода януари - ноември 2022 година до 1,6 млн. тона. В България вносът на украинска царевица достига 16,7 хил. тона спрямо 361 тона година по-рано.

Готови сме да продължаваме да помагаме на Украйна, няма връщане назад, категоричен е министърът на селското стопанство на Полша Хенрик Ковалчик. "Искаме целият ЕС да участва", коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: zelka007: Абсолютно ! На БГ производителя му пречи конкуренцията. Затова и олиото и кашкавала са на такива цени. Аз отдавна минах на чедър и гауда :) БГ производителя с кашкавал над 20лв пълен с вода няма да ме спечели. ХАхахахаха :) Да не говорим,че БГ производителя плаща по малки заплати, по малки данъци, бензина е по евтин, тока е по евтин а продукта в магазина е 36лв. за кашкавал ?!!??! Луди ли сте :) Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
bvg
преди 1 година
Обогатено с уран
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: andy копейкозависимите от *** сте единствените маллоумници в тоя форум, виж даже колегата ти копейка под мен се е усетил че тази статия е партенка и продукт на вашата пропаганда, но не и ти! Сметай колко си тъъъъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
valentino29
преди 1 година
Бе,това зърно не трябваше ли да е за бедните в Африка!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
До: andy не само от глад, но и от студ :-) поне няма да е от ХИВ и Ковид, защото РФ прекъсна био програмите на САЩ в Украйна и спаси светът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: andy... виждали сме зърнопроизводители , що да не сме виждали ?! Бенчо Бенчев от БСП е зърнопроизводител и кара чистак-бърсак новичък Ролс-Ройс , можеш понякога и на Софийските жълти павета да го видиш пред парламента ... И да ти кажа и другите зърнопроизводители , които вдигат шум , не падат по-долу ... кой Майбах , кой поръчкова G-класа ... :))) ... Голема тегоба това зърнопроизводство ... Ти комплект зимни гуми на такава каляска не можеш да купиш ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 16
andy
преди 1 година
До: khaoЗа пореден път, потвърди ника си - Кухао! Ти зърнопроизводител виждал ли си?! Говорил ли си с някои от тях?! Точно заради дъмпинга на цената с НЕкачественото укри зърно и високите цени на торовете, тази година НАИСТИНА може да има глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 29
khao
преди 1 година
не се наядоха тия зърнари... иначе нали трябваше да умрем от глад и студ, копейки ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още