IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна твърди, че не е дала никакви нови гаранции по зърнената сделка

Не използваме и няма да използваме инициативата за военни цели, заявиха от Министерството на външните работи на страната

15:10 | 03.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна не е дала никакви нови гаранции по споразумението, подписано в края на юли и даващо възможност за износ на украински зърнени храни, съобщава говорителят на украинското Министерство на външните работи Олег Николенко в своя официален профил във Facebook.

Според изявления на Министерството на отбраната на Русия от 2 ноември Украйна е дала писмени гаранции, че ще използва "зърнените коридори" в Черно море единствено в съответствие с тази инициатива. В Москва приемат тези гаранции за достатъчни и се завърнаха в програмата.

Украйна никога не е използвала и не планира да използва тези коридори за военни цели, пише днес (3 ноември) Николенко. Късно снощи в своето изявление украинският президент Володимир Зеленски отбеляза като провал искането на Русия за гаранции за сигурност от нападнатата от тях страна, но без да уточнява дали те реално са били дадени, или не.

"За пореден път всички видяха, че има само една заплаха за световната продоволствена сигурност в нашия регион и това е Руската федерация и никой друг", коментира украинският държавен глава и допълни, че руските ракети поразяват пристанищата в страната, зърнени силози и електроцентрали, застрашавайки живота на десетки милиони души.

Със своята позиция от Министерството на външните работи на Украйна са категорични, че спазват всички изсквания на споразумението, за което гаранции за изпълнението дават и ООН и Турция.

На 29 октомври Русия съобщи на гарантите, че напуска споразумението след атака над военни кораби в пристанището в Севастопол. Москва отбеляза "незначителни щети" по миноносеца "Иван Голубец", а според публикации в този момент в пристанището са се намирали и няколко фрегати, носещи ракети "Калибър", използвани за обстрел на украинската гражданска инфраструктура.

Подозренията на Москва бяха, че част от дроновете, използвани в атаката, са дошли от кораб, плаващ по програмата, макар че в споразумението е предвидена инспекция от съвместни патрули на всички кораби, които влизат или излизат от зоната. Морските дронове, които бяха насочени към пристанището в Севастопол, пък са изпратени от пристанището в Одеса, което е едно от трите използвани в програмата, което се намира на повече от 300 километра от целта.

Въпреки излизането на Русия от споразумението корабите с украинско зърно продължиха да плават, но според Ройтерс страната беше изправена пред опасността да не може да изнася продукцията си заради отказ на компании да предоставят застрахователни полици за морските съдове, участващи в инициативата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още