IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се завърна в споразумението за износ на украинско зърно

Износът на руско зърно не е под санкции, но никой не иска да го превозва, оплаква се обаче Москва

13:22 | 02.11.22 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия се завърна в споразумението за износа на украинско зърно, съобщава Ройтерс. Министерството на отбраната съобщава, че е получило писмени гаранции от Киев, че няма да използва "зърнените" коридори в Черно море за военни действия срещу Русия.

Тези гаранции са достатъчни и Русия се завръща в програмата, допълват от институцията.

Рано сутринта на 29 октомври няколко дрона поразиха руски военни кораби, които се намираха на пристанището в Севастопол. Москва официално признава за незначителни щети по миноносеца "Иван Голубец", а според съобщения в медиите на кримското пристанище в този момент са били и няколко фрегати, натоварени с ракети "Калибър", използвани за масовия обстрел на гражданска инфраструктура на Украйна.

Тази атака беше определена като "терористичен акт" и използвана като мотив за излизането на Русия от споразумението за износа на украинско зърно. Москва коментира малко по-късно, че има опасения, че поне един от дроновете, участващи в атаката, идва от кораб, участващ в програмата. ООН категорично отрече това твърдение.

Киев официално нито признава, нито отхвърля обвиненията за извършената атака. Президентът Володимир Зеленски коментира, че Русия само търси поводи, за да се изтегли от споразумението. "Какво чу светът? Първо заговориха за "бойни птици", след това за "бойни комари", сега и "бойна пшеница". Смъртоносна пшеница, която потопява руските адмирали", коментира той в отговор на руските изявления.

Руският президент Владимир Путин заяви в началото на седмицата по време на брифинг в Сочи, че Русия иска гаранции от Украйна за сигурността на гражданските кораби и на руските кораби. Според военни анализатори обаче руските военни кораби са законна цел за украинската отбрана в условията на водените военни действия между двете страни.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е коментирал пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че конвоите с украинско зърно могат да бъдат подновени още днес (2 ноември), макар че данни от агенциите, следящи морския трафик, показват, че превозите реално спряха единствено в неделя.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира две от основните причини, заради които Москва взе решение да се откаже от споразумението. От една страна това действително са опасенията за сигурността, но от друга е фактът, че никой не желае да превозва руското зърно и торове.

Москва реално не може да изнася своята пшеница, защото компаниите не предоставят застрахователни услуги на корабите. Пред подобно положение обаче можеше да се окаже и Украйна - източници на Ройтерс твърдят, че от застрахователната индустрия вероятно ще откажат да предоставят покритие за корабите, ако Русия не се върне в споразумението.

Във вечерното си изявление на 1 ноември украинският президент Володимир Зеленски пък поиска дългосрочно решение на проблема и посочи, че е "въпрос за живота на десетки милиони хора". Той отбеляза още, че корабите са продължили да се движат по програмата, благодарение на усилията на ООН и Турция, които не са допуснали Русия да разруши споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Путин продължава да има по няколко цикъла на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
като султана ви говори, ще мълчите и ще козирувате, ваааатенкиии! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още