IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин извади "зърнен" коз, който не промени играта

Идва ли началото на края на ултиматумите на руския президент?

17:40 | 01.11.22 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През уикенда Русия заяви, че излиза от споразумението, което гарантираше износа на украинско зърно от три пристанища в Черно море. Причината, която посочи, бяха ударите срещу военни кораби, разположени в пристанището в Севастопол.

За ден корабите спряха и на пазарите отново се появиха притеснения, че част от бедните държави по света отново са изправени пред продоволствена криза и високи цени на храните заради ограничените доставки.

Но още в понеделник 12 кораба, натоварени със зърнени храни, напуснаха пристанището в Одеса. Украинският президент Володимир Зеленски обясни, че реално действията на Москва нямат никакво значение в случая, защото в края на юли бяха подписани две огледални споразумения - едно между Украйна, ООН и Турция и едно между Русия, ООН и Турция, които да гарантират безпроблемния износ на украинското зърно. Тогава делегациите на двете воюващи страни отказаха дори да седнат на една маса и това наложи малко нестандартното решение.

Сега Киев продължава да изпълнява своите ангажименти, категоричен беше Зеленски и корабите тръгнаха отново на път. Във вторник още поне три кораба напуснаха пристанището в Одеса, натоварени със зърно, предаде Bloomberg.

На този фон Москва предупреди, че износът на украинско зърно без руското участие е рисков и предложи в замяна първо своята пшеница за страните от Африка. Малко по-късно по време на брифинг в Сочи руският президент Владимир Путин пък поиска от Украйна гаранция за всички граждански и руски кораби, които се намират в Черно море.

Москва определи нападението срещу пристанището в Севастопол като терористичен акт, но и призна, че щетите са основно по миноносеца "Иван Голубец". В пристанището в този момент се намираха и няколко фрегати, които носят ракети "Калибър", използвани за масирания обстрел над украинската гражданска инфраструктура от началото на месеца и следователно, както твърдят военните анализатори, законна цел в условията на война.

В Сочи Путин продължи с ултиматумите си и каза, че ударите над Украйна могат да станат още по-жестоки и очаква Киев да промени позициите си относно мирните преговори. 

Позицията на украинските власти още след анексирането на четирите окупирани провинции обаче е, че няма да разговарят с настоящия президент на Русия. Володимир Зеленски е категоричен, че на масата на преговорите не се сяда с оръжие в ръка и на свой ред поставя условия - изтегляне на руските войски от територията на Украйна, за да може да бъде постигнато някакво мирно споразумение.

Зърнената сделка беше поредният ултиматум на руския президент, използван по време на неговата "специална операция". Преди това на масата се завъртяха заплахите за пълно спиране на доставките на природен газ за Европа, за използване на стратегическо, а след това и на тактическо ядрено оръжие. При всички тях от Кремъл кога директно, кога не толкова, настояват за мирни преговори с Киев и таят надеждата западните партньори да се откажат най-накрая от подкрепата си за Украйна.

Цената на газа обаче слезе от рекордните си нива, достигнати през август, а според коментари на анализатори и запознати западните партньори са дали много ясно да се разбере какви ще са следващите стъпки при използването на ядрено оръжие. Отговорът явно не е по вкуса на руските власти, защото градусът на реториката спадна доста в последните седмици.

В отговор на заплахите от Москва за разрушаването на гражданската инфраструктура Украйна просто активно договаря системи за противовъздушна отбрана и подобрява военни рекорди - 45 свалени крилати ракети от 55 изстреляни за 31 октомври. Енергийните компании водят преговори за оборудване, за да ремонтират силно пострадалата си електроенергийна система.

А светът очаква какъв ли ще бъде следващият ултиматум на Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Научи руски и яла на Ладожкото озеро да "готвим" подметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Наше джудже никто вече не брои го за жив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още