IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България налага временна забрана за внос на храни от Украйна

Транзитните коридори остават

14:55 | 19.04.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България налага временна забрана за внос на храни от Украйна, с изключение на стоките, които преминават транзит.

На заседанието на служебното правителство е прието решение, което ограничава временно достъпа на редица продукти с произход Украйна до територията на България, обяви на брифинг днес министърът на земеделието Явор Гечев.

Решението влиза в сила от 24 април и ще действа до 30 юни 2023 година.

Гечев посочи, че България е последвала на практика примера на три други държави - Полша, Унгария и Словакия, които забраниха вноса на зърно и други хранителни продукти от Украйна.

Министърът изброи опасенията, които са в основата на правителственото решение.

„Нашият пазар наистина е достатъчно пренаситен от култури, имаме продукция за няколко милиарда лева... Ако не вземем допълнителни мерки, трудно ще я реализираме на пазара и ще търпим сериозни загуби“, каза земеделският министър.

Той отбеляза, че „така или иначе вече спрените коридори от редица европейски държави, ще бъдат отново пренасочени към коридора, който е през Румъния и съответно след това през България“.

“Включително има сериозни опасения от съседни държави по отношение на фитосанитарните качества на редица от продуктите. Знаете, че някои от държавите имат унищожена продукция, има положителни тестове за неразрешени в ЕС препарати. На тази база беше взето това решение", каза още Явор Гечев.

Той подчерта, че решението на българското правителство изключва транзита на стоки за трети държави. "Коридорите на солидарност трябва да продължат да се осъществяват", каза земеделският министър.

„С това решение предприемаме стъпка, с която да защитим българските производители веднага“, коментира на брифинга служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Той посочи, че това е „крайна мярка, но бяхме принудени да я направим поради това, че няколко държави през последните дни предприеха едностранно такива мерки и рискът за България се увеличи сериозно".

"Устойчивото решение е общоевропейско решение на проблема, посочи Стоянов. И подчерта, че подкрепата ни за Украйна продължава, както и диалогът с Европейската комисия.

Той подчерта, че се гарантира продължаване на транзита през територията на България. "Коридорите на солидарност ще продължат да работят", каза Стоянов и добави, че правителството очаква трайно решение от ЕК как да се гарантира, че това са коридори на солидарност и коридори за транзит, "а не стоката да остава в граничните държави на конфликта и да дисбалансира тотално пазара, както за България, така и в останалите държави". 

Забраната се отнася до над 20 стоки. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

Забраната няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите стоки през територията на България, в случай че партидите са в специализирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се допуска разтоварване и претоварването им на територията на страната ни. Забраната не важи и в случай че в декларацията, придружаваща пратката, се декларира, че крайната дестинация на товара не е България, посочва се в решението на кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още