IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И България обмисля да забрани вноса на зърно и определени храни от Украйна

Явор Гечев чака докладите за правните основания, на базата на които Полша и Унгария са наложили забраната

15:47 | 16.04.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA
Снимка: EPA

След като Полша и Унгария вече забраниха през последните дни вноса на зърно и определени храни от Украйна, в неделя служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви, че и България обмисля подобна мярка. Пред журналисти в Пловдив той обяви, че това е "въпрос на време", съобщава БНР.

"Трябва да се запазят българските интереси. Когато две от държавите реагират по този начин, то ако ние не реагираме по сходен, натрупванията (на зърно и храни - бел. ред.) на българска територия може да станат още по-големи", каза Гечев.

Министърът каза още, че преди няколко дни е разговарял по темата с колеги от шест държави, а още през септември България е поискала реакция от Брюксел.  

Той уточни, че чака в понеделник докладите за правните основания, на базата на които Полша и Унгария са наложили забраната. След това Гечев ще има разговор със служебния министър на икономиката Никола Стоянов, тъй като той отговаря за този тип мерки.

"Предполагам, че във вторник, след като сме събрали цялата информация, ще има комуникация с президента, който пряко има ангажименти в тази ситуация, така че е въпрос на време да наложим такава забрана", добави министърът на земеделието.

По-рано през уикенда Унгария, а преди това и Полша, забраниха вноса на зърно и на други храни от Украйна. Правителството на Виктор Орбан обяви, че целта е да се защити местния селскостопански отрасъл. Унгарското правителство не предостави подробности кога забраната ще влезе в сила, а само поясни, че целта ѝ е да се избегнат сериозни щети за местните фермери. След като руската инвазия в Украйна блокира някои черноморски пристанища, големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в ЕС, се озоваха в централноевропейските страни заради логистична безизходица, което нанесе удар на цените и на продажбите на местни производители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 16.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

10
rate up comment 45 rate down comment 75
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Айде да влиза тpoлът копейник с многото регистрации да слага минуси, че стана напечено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 41 rate down comment 81
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: SnaGi ВГъZpoжденче, първо няма укро-криза, а нападение на пPaccия над Украйна. Второ - този факт няма никакво значение за цената на олиото, защото България произвежда и изнася доста слънчоглед. И трето - явно не разбираш с празната си кратуна, че не е нормално зърно, което е произведено без субсидии, за което е платено голям разход за транспорт, да струва по-малко от нашето. За олигопол чувал ли си? Историята с кашкавала е същата и на човек с над 2 грама мозък изобщо не му харесва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 76
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi... гайда продyxана гнъсъва и лицемерна , тия същите зърнопроизводители и слънчогледови производители , кога беше ковид епидемията ни обясняваха , че било пазарна икономика и изнасяха слънчоглед и жито към гръцко , и олиото удар 5 кинта от създаденият дефицит ?! помним ли и това ?! ти олио не пазаруваш у вас баце , преди 20г беше 2 кинта бутилката ... :))) ... за рассийската газчица се търкаляш по баламатума , че било ефффтинко , ама не налиташ да я купуваш 2000 евра справедлива цена ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 45 rate down comment 42
SnaGi
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка, Не говори глупости, преди Укро кризата цената на бутилка олио беше около 2лв. Вашето *** Зе и господарите му ни вкарахте в тази криза. Както и газа 2021, средната му цента беше около 50лв.мв.ч- справка Овергаз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 42 rate down comment 44
SnaGi
преди 1 година
Според евроатлантиците Зелкат,а Хахото и Ушанката тия Полша и Унгария пък и ние сме мн зле да забраняваме безмитния внос на братята Укри, трябва да се вкарва, а наще да го духат. Важното обаче велики дела да се постигат и Англосаксонците да благоденстват. Продажни мекерета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 47 rate down comment 86
zelka007
преди 1 година
сега е лесно , могат да забраняват , могат да дават квоти , ами какво ще стане като влезнат украинците в ЕС ... :))) ... е те тогава ще видят кон боб яде ли зърнените изстисквачи на субсидии , не само у нас ами и из целият ЕС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 54 rate down comment 114
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
А така, бързайте, че на местните зърнени феодали не им харесва цена на шише олио 3 лв, искат си 5 лв. То тия Бентлита да не ги подаряват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 51
danchomentata
преди 1 година
Перонците с футурес на Констанца чекат на CBOT с 25 delta risk reversal
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 52
danchomentata
преди 1 година
Правилното съхранение на зърното гаранция за успех От съществено значение за дълготрайното съхранение на зърното са два фактора - температура и влажност http://silozi.com/file/2018/06/04/RTR2GWJA_3_.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 53 rate down comment 93
khao
преди 1 година
одобрявам, партийния картел требва да се брани... а храната за народа трябва да е скъпа! ...да не ни пука че нарушаваме правилата на ЕС, глобата пак ще е за сметка на същия народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още