IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша забрани вноса на някои селскостопански продукти от Украйна

Евтината пшеница от Украйна предизвика сътресения на пазара в ЦИЕ

16:10 | 15.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Полша забрани вноса на зърно и някои хранителни продукти от Украйна, съобщи лидерът на управляващата Партия на правото Ярослав Качински, цитиран от Ройтерс. Причината е защита на аграрния сектор на страната.

Големи количества пшеница от Украйна, която е по-евтина от произвежданата в ЕС, влязоха в ЕС и останаха на пазарите в Централна и Източна Европа. Това предизвика натиск върху цената на местните фермери , отбеляза Ройтерс.

Списъкът със забранените за внос храни ще бъде публикуван по-късно, но Качински говори за забраната на продукти от "пшеница до мед" по време на среща на управляващата партия.

"Ние сме и ще останем приятели и съюзници на Украйна. Подкрепяме ги и ще продължаваме да ги подкрепяме, но задължението на всяка държава, на всяка институция във всяка ситуация да защитава интереса на своите граждани", коментира той.

Украинската държава вече е уведомена за решението на полските власти, отбелязва още Ройтерс.

Заради блокираните пристанища в Черно и Азовско море Киев потърси алтернативни пътища за износ на селскостопанска продукция. Част от тях преминават през Европа, но проблемът е, че продуктите остават в ЦИЕ, а не продължават към традиционните пазари на Украйна по света. През миналото лято Русия и Украйна се разбраха да бъде позволен износът от три пристанища в Черно море. Преди седмици сделката беше удължена, но все още не е ясно с колко дни.

България и страните от региона настояват за компенсации от ЕК заради проблемите, които създават украинските продукти на местния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 15.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
БОНВИВАН1
преди 11 месеца
Супер! Така цените ще паднат и ще има още по-евтин внос в Бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още