IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия забрани украинското зърно заради пестициди

Страната предупреждава и България и Румъния за открития в партида пестицид

14:36 | 14.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Словакия забрани преработката и продажбата на зърно от Украйна заради пестициди. Това информират румънските медии, като се позовават на съобщение на Министерството на земеделието на Словакия от 13 април, предава БТА.

“Решението беше взето, след като в партида пшеница от Украйна с тегло 1500 тона беше потвърден пестицид, който не е разрешен в ЕС и има отрицателно въздействие върху човешкото здраве", отбелязват от ведомството и уточняват, че ще съберат проби от цялото зърно и брашно от Украйна, които вече се съхраняват в Словакия.

“Ще информираме и министрите на земеделието на България и Румъния на днешната съвместна среща, която ще бъде посветена на защитата на пазарите срещу вноса на евтини стоки от Украйна”, допълват от министерството. 

На 9 април Унгария обяви, че ще въведе нови мерки за намаляване на обема на украинското зърно заради опасения относно големи количества евтини и некачествени украински продукти, влизащи в страната. По-рано тази седмица Полша постигна споразумение с Украйна да спре вноса на зърно поне до юли поради големия приток на евтино украинско зърно, което разгневи полските фермери.

Преди седмица на протести излязоха и румънските фермери, които настояват за повторното въвеждане на мита за внос на селскостопански продукти от Украйна и за стриктен мониторинг на всеки влязъл в Румъния камион. Заради кризата с украинското зърно от опозицията в северната ни съседка поискаха оставката на министъра на земеделието и развитието на селските райони Петре Дая. Тя ще бъде гласувана следващата сряда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Open AI https://***.brut.media/us/nature/china-these-humans-are-doing-the-work-of-bees-b53965e0-5985-4579-b0b9-f15c9ff1e1cc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Овощарите в Китай не са се яздили скоро да опрашват дърветата "artificial".Slovak social networks talk about NATO biolab in Azovstal bunker https://infopost.media/en/slovak-social-networks-talk-about-nato-biolab-in-azovstal-bunker/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Дмитро Тужанський журналiст https://en.wikipedia.org/wiki/Svalbard_Global_Seed_Vault
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още