IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковете за търговията със зърно растат с изтеглянето на ключови търговци от Русия

Засилването на контрола на държавата в сектора намалява прозрачността и доверието в него

18:17 | 01.04.23 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Контролът на Русия над световните доставки на храни се затяга, след като два от най-големите международни търговци заявиха, че ще спрат покупките на зърно за износ от страната, пише Bloomberg.

Излизането на Cargill Inc. и Viterra от Русия означава, че страната, която е най-големият износител на пшеница в света, ще има по-голям контрол върху доставките на храни и ще прибере по-голяма част от приходите. Заради войната в Украйна цените на зърното скочиха миналата година на фона на прекъсвания в доставките.

Друг голям търговец - Archer-Daniels-Midland Co., също обмисля варианти да се откаже от основните си дейности в Русия, твърдят запознати източници. Неговият конкурент Louis Dreyfus може да намали присъствието си в страната, съобщи в. "Комерсант".

За Русия „можем да предположим, че ще бъде по-лесно да се контролират експортните потоци, ако властите искат да направят това, тъй като е по-лесно да се справят с местни играчи“, коментира Андрей Сизов, управляващ директор на изследователската компания в селскостопанския сектор "Совэкон".

Защо компании като Cargill и Viterra напускат Русия?

Cargill и Viterra са подложени на натиск да се откажат от активите си в Русия поне от декември, когато редица влиятелни фигури в страната, включително губернатори на основните зърнопроизводителни региони, призоваха Москва да ограничи влиянието на чужденците на руския хранителен пазар.

Финансирани от правителството търговци вече владееха по-голяма част от пазара, когато президентът Владимир Путин направи продоволствения суверенитет политически приоритет, а износът на зърно се превърна в символ на геополитическа сила. През последните години държавната банка ВТБ отне пазарен дял от Viterra и Cargill. Държавната ОЗК (Объединенная зерновая компания), също е сред петте най-големи износителя на зърно.

Вероятно мултинационалните компании са били насърчени да вземат решение преди новия сезон за износ на пшеница, смята Сизов, тъй като износителите ще започнат да продават новата реколта през май. Междувременно Русия затруднява все повече чуждестранните търговци да получат необходимите документи за износ на зърно, твърдят хора, запознати с въпроса.

Международните търговски компании се възползваха от това, че Русия се превърна в основен световен износител на зърно през последните две до три десетилетия, откакто работят там. През това време износът на пшеница от Русия нарасна петкратно, превръщайки цената на зърното от страната в основен показател в световната търговия.

Най-големите износители на пшеница в света. Графика: Bloomberg Най-големите износители на пшеница в света. Графика: Bloomberg

Защо това има значение за световното предлагане на храни?

Оттеглянето на Cargill и Viterra оставя руските зърнени доставки до голяма степен в ръцете на местни и финансирани от правителството компании, което означава, че Русия ще контролира по-голяма част от така необходимите приходи, докато войната унищожава нейния бюджет. Така за Русия може да бъде по-лесно да използва износа на храни като инструмент за геополитическо влияние.

Сред основните купувачи на руско зърно са страни от Близкия изток и Африка, които избягват да отправят остри критики за нахлуването в Украйна.

„Ако руското правителство участва повече в сектора, това носи повече риск от пазарна гледна точка“, казва Мат Амерман, мениджър стоков риск в StoneX. „Докато Русия не се докаже, тя е съмнителен доставчик, въпреки че всичко ще върви напред, както обикновено.“

Какво означава това за цените на зърното и търговските потоци?

Руското министерство на земеделието казва, че промените няма да повлияят на нивата на износа на страната, но търговците следят за всякакви признаци дали Русия може да се опита да повлияе на цените или условията на търговия. Вероятно ще има повече междуправителствени сделки.

Държавната компания ОЗК вече подписа няколко договора за пшеница с турски партньори и заяви миналата година, че иска „напълно да се отърве от участието на международни търговци и да работи директно със страните вносителки“.

Преначертаването на руския пазар на зърно също така прави по-трудно проследяването на зърно от Украйна, което се смесва с руски култури и се изпраща към световните пазари.

Как сега ще се изнася руското зърно?

Viterra и Cargill изнесоха около 14% от обемите зърно от Русия през миналия сезон, така че голяма част от износа ще продължи както преди.

Местният екип на Viterra създаде нов бизнес и ще продължи работата си, според руския зърнен съюз. Cargill заяви, че ще спре да изнася зърно, произведено от компанията в Русия от юли, но ще продължи да купува товари от други фирми.

Все пак много застрахователи и корабни компании може да са по-предпазливи в работата си с с руски фирми поради рисковете, свързани със санкциите. Хранителният сектор не е санкциониран, но някои държавни банки, участващи в бизнеса със зърно, са. Руската държавна компания АО "Росагролизинг" планира да построи над 60 от най-големите кораби за насипни товари за износ на зърно, но това ще отнеме години.

Какво следва?

Руските фермери вероятно ще бъдат най-големите губещи след напускането на международните търговци. Наличието на по-малко играчи в сектора намалява конкуренцията за тяхното зърно, казва Дан Басе, основател на консултантската компания AgResource.

Не е ясно и дали експортните цени на страната ще продължат да служат като глобален бенчмарк в търговията с пшеница.

„Ако има повече контрол от държавата, има спад на доверието в тези оферти и по-малко прозрачност“, казва Басе. „Световната зърнена индустрия е един вид губеща тук.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 01.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
хихи ... да му мислят държавите зависими от вноса на пшеница ... зануленият ще иска да носят лентички с цвят на колорадски бръмбар и неговият портрет ... :))) ... и най-мирната държава в света да я споменават всеки ден в молитвите си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
В Шикаго като се оттегли сушата ке видим кой как е плувал.Може и пожарникарите да очастват ако има бънджи скачачи. https://***.agriculture.com/weather/news/hot-dry-weather-threaten-further-yield-reductions-in-argentina
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
Created in 1973 and based in Belgium, Swift links 11,000 banks and institutions in more than 200 countries. https://***.bbc.com/news/business-60521822
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още