IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една трета от вноса на зърнени продукти в ЕС през 2021 г. е от Украйна и Русия

Що се отнася до България, този процент е доста по-нисък - малко над 7 на сто

13:05 | 24.01.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

С началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. се зародиха опасения за световна продоволствена криза. Те бяха свързани основно с недостиг на продукти и блокадата на пристанища в Черно море, която не позволяваше на Украйна да изнася земеделски продукти, основно пшеница. През юли 2022 г. бе постигнато споразумение, което позволи на кораби да пренасят земеделски продукти от украинските пристанища, припомня европейската статистическа служба Евростат.

През 2021 г. Украйна бе особено важен източник на вноса на растителни или животински масла и мазнини в ЕС – 14,5% от стойността на целия внос в ЕС в тази продуктова група, както и на вноса на зърнени култури и зърнени продукти – 6,0% от общия внос.

Русия пък бе сред основните крайни цели на износа на продуктите от категория „Храни и напитки (4,5% от целия износ на ЕС в тази продуктова група) и на зърнени култури и зърнени продукти (4,4% от износа на ЕС). Внос на зърнени култури, рибни продукти и храни и напитки в ЕС от трети страни. Графика: Евростат Внос на зърнени култури, рибни продукти и храни и напитки в ЕС от трети страни. Графика: Евростат

Ако разгледаме данните по-подробно, около една трета от стойността на вноса в ЕС на зърнени продукти през 2021 г. е дошла общо от Украйна (28,8% на стойност 1,7 млрд. евро) и Русия (4,8%). Украйна също така формира сравнително висок дял от вноса в ЕС на маслодайни семена и плодове от ЕС (9,9% на стойност 1,4 млрд. евро). За сравнение, през 2021 г. ЕС е произвел зърнени култури на стойност 64,3 млрд. евро, а маслодайни семена и плодове – за 15,1 млрд. евро.

Що се отнася до България, общо вносът от Украйна и Русия на зърнени продукти през 2021 г. е представлявал едва 7,3% от вносa в страната от страни извън ЕС. При маслодайните семена и плодове обаче този процент е доста по-висок – 29% от общия импорт в България от трети страни, като почти целият (95%) идва от Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още