IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Гечев: Вносът на украинско зърно не се разпределя справедливо в ЕС

Загубите на българските производители се изчисляват на 800-900 млн. лв., каза земеделският министър

12:22 | 17.04.23 г. 4
Министърът на земеделието Явор Гечев. Снимка: Филип Станчев, БГНЕС
Министърът на земеделието Явор Гечев. Снимка: Филип Станчев, БГНЕС

Вносът на зърно, както и на слънчоглед и сухо мляко, от Украйна в момента спира в определени държави, а ние настояваме за справедливо разпределение в целия Европейски съюз. Това каза пред bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Той потвърди, че България също може да ограничи вноса на зърно от Украйна, както направиха Полша и Унгария. Министърът припомни, че сме поискали Европейската комисия да вземе решение по този проблем още през септември 2022 г.

 „Ние вече 6 месеца чакаме ЕК да реши – на най-високо ниво е повдиган този въпрос. Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират“, коментира Гечев. Министърът подчерта, че е разочарован от изявлението на говорител на ЕК, че „търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност“.

Загубите на българските производители, които неколкократно излизаха на протести, се изчисляват на 800-900 млн. лева, посочи Гечев.

Земеделският министър смята, че новият парламент ще приеме предложението на служебното правителство да се въведе таван на надценките на някои хранителни продукти.

 „Дадохме достатъчно добри примери за изкривяването на пазара. Мисля, че вече е назрял моментът. Икономиката се нуждае от определени регулации, защото ако няма такива, пазарните методи се нарушават“, уточни земеделският министър.

Украйна иска отваряне на транзита на зърно през Полша

Междувременно Киев съобщи, че ще се стреми да си осигури повторно отваряне на транзита на храни и зърно през Полша като „първа стъпка“ в преговори във Варшава в понеделник. Това каза украинският министър на земеделието, след като Полша и Унгария обявиха забрани върху вноса на някои храни от Украйна, предава Ройтерс.

Някои черноморски пристанища бяха блокирани след началото на руското нашествие в Украйна през февруари миналата година и големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произвежданото в ЕС, остана в централноевропейски страни заради логистични проблеми.

Това засегна цените и продажбите на местни фермери, като подложи на натиск правителствата, които се обърнаха към ЕС за действия преди Варшава и Будапеща да вземат собствени решения през уикенда.

Забраната на Полша за внос на зърно, която е в сила от събота вечер, се отнася също за транзита през страната. Представители на Варшава заявиха, че мярката цели да предотврати влизането превозвано зърно на полския пазар.

„Първата стъпка според нас трябва да бъде отваряне на транзита, защото това е много важно и то трябва да се направи безусловно, а след това ще обсъдим други неща“, каза украинският министър на земеделието Микола Солски.

„В цифрово изражение всичко, което преминава полската граница (от Украйна)…, е около 10% от всички хранителни продукти, които Украйна изнася“, заяви той в коментар, публикуван в Телеграм от министерството на земеделието.

Доставките до Унгария са съставлявали около 6% от износа на земеделски стоки от Украйна, каза още министърът и допълни, че украинският транзит на храни през Унгария и Словакия не е засегнат.

Той каза още, че ще има допълнителни разговори тази седмица в Румъния в сряда и в Словакия в четвъртък.

Разговорите между Украйна и Полша трябва да започнат във Варшава около 12 ч. местно време, каза полският министър на земеделието Роберт Телус пред TVP Info.

Полският заместник-външен министър Павел Яблонски заяви пред радио RMF, че разговорите с Украйна може поне да смекчат напрежението с фермерите в Централна и Източна Европа.

„Искаме да доведем положението до там, че и най-малкото количество превозено зърно, което е предназначено за износ, да не стига до полския пазар“, каза той.

„Крайната цел не е забраната за вноса да остане в сила за неопределено време, а да се гарантира, че зърното от Украйна, предназначено за износ, ще замине към дестинацията си“, допълни Яблонски.

Миналия месец в писмо до Европейската комисия премиерите на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия заявиха, че се наблюдава безпрецедентен ръст на доставките на продукти, включително зърно, маслодайни култури, яйца, пилешко месо и захар.

Те допълниха, че трябва да бъдат обмислени мита върху вноса на украински земеделски продукти. Страните настояха още за механизъм за изкупуване на евтино зърно.

Яблонски заяви, че писмото все още не е получило отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
Damian12
преди 1 година
Ами освен с другаря Радев да субсидирате горките зърнопроизводители хахаха *** червени кратуни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: mr. Yoda... нефелен , я обясни малко с математика , 5-6 млн тона зърно се жъне в БГ на сезон , как 0,7млн тона украинско зърно създадоха проблем ... :))) ... при условие , че сме произвеждали и по 7млн тона и не е имало криза ?! а гнъсъва чебyрашка ?! ама квuчите на умрело всичките копейкопоклонници , щото 3/4 от зърнените босове са в ВС на БСП ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 година
Загубите на българските производители се изчисляват на 800-900 млн. лв., каза земеделският министър. Това само от зърното !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Този е рядко пр,ост индивид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още