IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът се затруднява да намери нови ограничения за приходите на Москва

Износът на петрол от Русия през морските терминали се увеличава в края на април

11:00 | 03.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Страните от Г-7 и ЕС обмислят нови санкции срещу Русия на фона на продължаващата вече 14 месеца война срещу Украйна, пише Bloomberg. Но Западът вече трудно може да намери сфера, която да ограничи, за да свие съществено приходите, използвани от Москва за финансиране на войната.

В момента страните са се съсредоточили върху ограничаване на "дупките". Страните от ЕС например сега подготвят 11-я санкционен пакет, в който се дискутират ограничения за транзит на стоки през Русия, както и санкции срещу търговски кораби, които плуват с изключен транспондер. Има предвидени и санкции срещу около 40 физически лица, сочат източници на агенцията.

Отделни пакети подготвят САЩ, Япония и Канада. Отава например се готви за санкции срещу отбранителната индустрия на Русия и свързани с депортацията на украински деца. Всички тези мерки обаче трябва първо да бъдат одобрени - в случая с ЕС с пълно единодушие, както и да бъдат координирани, за да имат по-добър ефект.

За някои от тях се налагат и дипломатически усилия, за да бъдат приети от трети страни, които не прилагат ограниченията на Запада.

Съюзниците на Украйна вече ограничиха търговията и финансовия сектор на Русия, но данните на Bloomberg, базирани на информация от Министерството на финансите, показват че приходите от продажбата на енергоресурси започват да се възстановяват.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Нещо повече - износът на петрол от Русия се повишава, въпреки съобщенията за ограничаване на добивите с 0,7 млн. барела на ден от март насам. Статистиката не публикува данните за добива на петрол и природен газ, които традиционно са част от данните за промишлеността. От началото на годината и "Газпром" вече не дава информация нито за износа, нито за добивите на суровината.

В края на април износът прехвърли 4 млн. барела на ден - ниво, което се достига за първи път от началото на войната в Украйна. По данни на Кремъл приходите от продажби се увеличават с 9 млн. долара до 56 млн. долара в периода 22 - 28 април. Министерството на финансите на Русия отчитат, че цената на руския сорт Уралс в периода 15 март - 14 април е била 51,15 долара за барел.

Bloomberg използва официалните данни от движението на петролните танкери, натоварени с руски петрол. Те може да бъдат забавени - от пристанищните власти или заради лошото време, което оставя танкерите в открити води по-дълго време.

Основните дестинации са Китай и Индия, както и малки количества към Турция. В последната седмица на април азиатските клиенти са получавали по 3,25 млн. барела руски петрол - количествата от танкерите, обявили маршрут към континента, както и тези, които са пътували без обявена дестинация, но в крайна сметка са влезли в пристанище в държава от Азия. Доставките за Индия и Китай леко отстъпват от историческите върхове, достигнати преди седмици.

От месеци България е единствената държава от ЕС, която получава петрол от Русия през морски терминал. Доставките в края на април намаляват до 63 хил. барела на ден. Това е най-ниското ниво от началото на 2022 година, когато Bloomberg започна да води тази статистика.

Турция, единственият клиент на Русия в Средиземно море, получава 140 хил. барела на ден, което е слаб ръст спрямо предходната седмица (15-21 април).

Русия изнася към Европа известни количества през петролопровода "Дружба", макар че доставките за Германия спряха в края на декември 2022 година, а за Полша - през февруари 2023 година.

Руските износители разчитат на западни компании за застраховка на товарите за повече от половината от танкерите, тоест таванът върху цената на руския петрол се спазват. Но преди дни руският вицепремиер Денис Мантуров коментира, че се подготвят съвместни застрахователни компании, които да покриват товарите за Индия. Другият вицепремиер Александър Новак също отбеляза, че Русия се нуждае от нов механизъм за застраховане и презастраховане на петролните си товари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още