IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може и да манипулира данни в опит да избегне тавана на цената на петрола

САЩ предупреждават бизнеса да бъде внимателен при търговия с петрол от терминала EPSO

10:21 | 18.04.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Американското Министерство на финансите публикува предупреждение към бизнеса в страната за възможни опити на Русия да избегне санкциите срещу износа на петрол чрез тръбопровода EPSO и другите терминали в източните части на страната.

В съобщението си от ведомството отбелязват, че имат информация за манипулации на данни за товари от тихоокеанските пристанища на Русия, през които петролът се търгува на цени, надвишаващи тавана от 60 долара за барел. При някои от практиките се използват фалшиви документи или манипулации на данните от системата за индентификация, за да бъде скрито от кое пристанище е натоварен петролът. Крият се и данни за претоварване в открити води.

Страните от Г-7 и ЕС, както и още няколко държави, сред които Австралия и Норвегия, ограничиха цената на руския петрол до 60 долара за барел, като целта е намаляване на приходите в руския бюджет от търговия с петрол и петролни продукти. Нивото на тавана остана без промяна при заседанието на министрите на енергетиката от Г-7 през уикенда, въпреки че на петролните пазари двата основни сорта - американският лек суров петрол WTI и европейският Брент, поскъпнаха съществено през последните седмици.

Санкцията предвижда западни доставчици на услуги - застрахователи, корабособственици и т.н., да не могат да доставят услугите си на товари с руски петрол, ако цената надхвърля тавана. От финансовото министерство на САЩ отбелязват в своето предупреждение, че някои от компаниите може и да не са наясно, че има нарушение заради фалшифицирани данни.

Цената на услугите не се включва в тавана на Запада, тоест всички доставчици трябва да следят само дали чистата цена на руския петрол е на или под тавана. Затова един от начините за избягване на проблема е да има отделни фактури и документация за цената на петрола и всички останали услуги, свързани с доставката му, препоръчват още от Министерството на финансите на САЩ.

Междувременно източници на Ройтерс коментират, че Русия опитва да задълбочи финансовите си връзки с Индия, която в последните седмици е основен купувач на руския петрол. Целта е избягване на санкциите около цената на петрола.

Преди дни Bloomberg коментира, че двете най-големи банки в Индия много внимателно следят цените на петрола заради опасения от вторични санкции. Източници на агенцията обаче отбелязват, че индийските рафинерии могат да се обърнат към финансовите институции, които не са толкова обвързани със Запада и не се страхуват от санкции. 

Вероятно в изпълнение на тази цел руската "Газпромбанк" започва да задълбочава връзките си с индийския банков сектор, пише Ройтерс. От самата банка потвърждават, че се изгражда инфраструктура за плащания и връзките с банковия сектор са "много по-добри спрямо последните три месеца". Все повече сделки се извършват в националните валути на двете държави, избягвайки щатските долари.

"Газпромбанк" е третата по големина на активите банка в Русия и е сред водещите по отношение на търговията с енергийни продукти.  Заради покупките на петрол балансът в търговските отношения между Русия и Индия се изкриви съществено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още