IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Действията на ОПЕК+ може да объркат плановете на Русия за износа на петрол

Повишаването на цената на петрола ще постави пречки пред търговията с руски петрол

16:49 | 13.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди седмици ОПЕК+ изненадващо съобщи за допълнително доброволно ограничение на добивите от страна на няколко свои членове с общо малко над 1,1 млн. барела на ден. Основната част от намалението се пада на Саудитска Арабия - 500 хил. барела, а целта е ясна - повишаване на цената на петрола.

Но с този ход организацията може да обърка плановете на един от членовете си - Русия, пише Bloomberg. Заради войната в Украйна износът на руски петрол се осъществява под санкциите на Запада, който определи таван на цената от 60 долара за барел. И макар че не подкрепят санкциите, повечето нови купувачи на руски петрол се съобразяват с тях.

Индия например е основен пазар за руския петрол и по данни на анализатори около 70% от износа през морски терминали от началото на април е било насочено към страната. Така Русия измести Саудитска Арабия като най-големия доставчик на петрол за страната. Индийските банки обаче вече са предупредили своите клиенти рафинерии, че няма да финансират покупки на руски петрол над определения таван, съобщават източници на Bloomberg. Под заплахата от вторични санкции най-големите финансови институции в Индия - Държавната банка на Индия и банка Baroda, много внимателно следят цените на товарите, които получават рафинериите от Русия.

Ограниченията на Запада се спазват от големите транспортни и застрахователни компании, които не искат да попадат под санкции, осигурявайки услуга за Русия. Но Москва разчита основно на тях, защото не може да осигури целия износ със собствени кораби или чрез корабите от т.нар. "флотилия в сянка". Bloomberg отчита, че при цена на руския петрол над тавана много по-малко ще са корабособствениците, които ще искат да превозват руския петрол. По-малка флотилия пък означава повече разходи и износът може да стане икономически неизгоден.

Референтен за цената на руския Уралс е европейският сорт Брент. Преди войната в Украйна цената на руския петрол се движеше в диапазона между 5 и 10 долара под цената на сорта Брент. Сега обаче отстъпката е много по-голяма и на моменти надхвърля 30 долара за барел.

Според официалните данни на Министерството на финансите на Русия през първото тримесечие основният руски сорт е бил с цена от малко под 49 долара за барел. В този период цената на европейския сорт се движеше около нивото от 80 долара, но след решението на ОПЕК+ за намаляване на добивите, цената се увеличи рязко до около 87 долара за барел в сряда (12 април). Прогнозите са, че сортът Брент ще достигне до цена от около 95 долара за барел до края на годината.

При това положение цената на сорта Уралс вероятно ще се вдигне, но въпросът е как клиентите на Русия ще могат да я платят. Според източник на Bloomberg в базирана в Мумбай рафинерия един от вариантите е да се обърнат към банки, които не са толкова свързани със Запада и няма да се страхуват да прескочат правилата.

Увеличаването на цената на петрола може да ограничи желанието на новите клиенти на руските компании да подпишат дългосрочни договори за доставка. Най-голямата рафинерия в страната - Oil Corp., вече сключи договор с "Роснефт", но по-малките компании все още преговарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още