IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Шуманов: Целта на Русия и Саудитска Арабия е цена около 100 долара за барел

Ще доведе ли до поскъпването на петрола до рецесия, коментира анализаторът в A.N. Allnew Investments

21:37 | 04.04.23 г.

В опит да потуши напрежението ОПЕК+ обяви решението си за намаляване на добива с близо 1,1 милиона барела на ден за икономическо, а не политическо, каза в коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Николай Шуманов, риск мениджър в A.N. Allnew Investments. Целта на Организацията на страните износителки на петрол е цена около 100 долара за барел – Русия има нужда от финансиране заради санкциите, а арабските държави – заради мащабните си инфраструктурни проекти.

Той напомни, че нищо в изявленията през предходните седмици не е подсказвало, че ОПЕК+ готви подобен ход, но посочи, че вероятно картелът очаква търсенето да не се възстанови до втората половина на 2023 г., каквато е прогнозата и на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

"Очакванията, че през втората половина потреблението няма да се увеличи и ОПЕК+ трябва да балансира с намалено производство, от една страна са довели до решението за съкращение на добива. От друга страна, зад това решение стои до някаква степен и Русия – напоследък тя се опитва да сближи Саудитска Арабия и Иран“, обясни той.

По думите му Саудитска Арабия трябва да лавира между приятелите си от ОПЕК, Русия, Китай като голям потребител, и САЩ, които от седем десетилетия са геополитически партньор и най-големият оръжеен доставчик на Саудитска Арабия.

Според Шуманов заради шистовото си производство САЩ вече нямат такава необходимост от петрола от Персийския залив. Анализаторът припомни, че политическите среди и президентът Джо Байдън бяха доста премерени в коментарите си след действието на Рияд.

"Към този момент не смятам, че ще предприемат конкретни действия. Говори се, че ще се заведе антитръстово дело в САЩ, да се прокара закон за забрана на картелите, или по някакъв друг начин да се накаже Саудитска Арабия, коментира Николай Шуманов, но допусна, че това няма да се случи. – По-скоро ще е само полемика, за да ги сплашат.“

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още