IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните пазари реагираха панически на решението на ОПЕК+ да намали добивите

Анализатори прогнозират цената на петрола да се върне до нивата от 100 долара за барел

07:55 | 03.04.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола се повиши рязко с повече от 6% след неочакваното решение на ОПЕК+ да намали дневните добиви с 1 млн. барела. Ограничението влиза в сила от май и ще продължи до края на годината. От картела обясниха целта на мярката като начин за избягване на волатилността и несигурността на пазарите.

 Саудитска Арабия ще поеме най-голям дял от съкращението на добива - към 500 хил. барела на ден.

При отварянето на пазарите обаче успокоение не се вижда. Европейският сорт Брент поскъпва до почти 85 долара за барел. Американският лек суров петрол (WTI) се търгува на най-високото си ниво от януари насам - 80,50 долара за барел, пише Ройтерс.

По-късно днес (3 април) ще се проведе очакваната министерска среща на ОПЕК+, на която вероятно ще бъдат уточнени подробности за съкращаването на добивите, допълва още агенцията. Когато към сегашното решение се добави и намалението на добива от страна на Русия, макар че през февруари вицепремиерът Александър Новак коментираше, че то няма да засегне квотата в ОПЕК+, свиването на доставките може да се окаже по-съществено.

През октомври 2022 г. ОПЕК анонсира, че ще свие добивите с 2 млн. барела на ден, припомня CNBC. Тогава американският президент Джо Байдън призова организацията да не предприема този ход, докато трае войната в Украйна.

На този фон анализатори прогнозират скоро цената на петрола отново да се върне на нивата от около 100 долара за барел. Очакванията са и, че търсенето ще се увеличава в следващите месеци след съживяването на китайската икономика след ограниченията покрай пандемията от коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Лигнинът играе значителна роля във въглеродния цикъл, фиксирайки атмосферния въглерод в тъканите на многогодишните растения в процеса на тяхното развитие. Лигнинът е една от най-бавно разграждащите се съставки на вече мъртвата растителната маса и когато се разгради той съставя голяма част от бъдещия хумус. https://***.youtube.com/watch?v=UGksYSwFucI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 10
OHЯ
преди 1 година
Цензурираната дума е една много популярна шапка дето закрива и ушите , и е национална гордост на една изостанала азиатска държава намираща се във Сибир :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 13
OHЯ
преди 1 година
Прогнозирам още по-силни продажби на електрически автомобили ! А това е кошмарът на камилари и ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 13
Lemon's
преди 1 година
Малко време им остава на този картел! После ще им гледаме сеира.Скоро и мен няма да ме интересува цената на петрола...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
А в самият ОПЕК+ масово не си изпълняват квотите до позволеният обем , и режат от дневният добив и цената продължава да стои под $100 ... :))) ... друзя антиваксъре-газовици какво става ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още