IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ изненадващо намалява дневните добиви от май до края на годината

Петролният картел смята, че така ще намали волатилността на петролните пазари

18:20 | 02.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ОПЕК+ ще ограничи дневните добиви с 1 млн. барела през май, съобщава Bloomberg. Този ход на петролния картел е неочакван, след като цените на петрола се оттласнаха от 15-месечното дъно, допълва агенцията.

Половината от намалението ще бъде поето от Саудитска Арабия. Добивите си намаляват още Кувейт, Обединените арабски емирства и Алжир. В ОПЕК+ посочват, че стъпката цели да намали волатилността на петролните пазари.

Русия също съобщава за намаляване на добивите от март до юни и допълни, че мярката ще бъде удължена до края на 2023 година.

През март вицпремиерът Александр Новак съобщи, че Русия намалява дневните добиви с 500 хил. барела, но това действие не се отнася до квотите в ОПЕК+. Ограниченията трябваше да продължат до края на юни и бяха свързани основно с ембаргото на петрол и петролни продукти, което наложиха ЕС, САЩ и Великобритания.

В съобщение на Новак се казва, че петролните пазари са в момент на висока волатилност и невъзможност за прогнозиране на фона на банковите сътресения в САЩ и ЕС, както и като цяло глобалната икономическа несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
хихи ... електричките не ставали за нищо , а друзя ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
На Джеромката Пауъль къде трябва да е опорката (interest rate) if Give me a place to stand and with a lever I will move the whole world.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
When oil prices double or more in a year, bad things often happen. https://***.wsj.com/articles/listen-to-oil-prices-and-you-can-hear-echoes-of-the-1970s-11646753064
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още