IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК остави без промяна прогнозата за ръст на търсенето на петрол през 2023 г.

Евентуален край на войната в Украйна и облекчаването на анти-Covid мерките в Китай могат да осигурят известен възходящ импулс през 2023 г., изтъква картелът

20:05 | 13.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) очаква глобалният ръст на търсенето на петрол за 2022 г. тази бъде 2,5 млн. барел на ден, като темпът през следващата година ще се забави до 2,2 млн. барела на ден. По този начин петролният алианс остави без промяна своите прогнози с надежда за облекчаване на анти-Covid мерките в Китай, съобщава Oilprice.

Общото дневно търсене на петрол през тази година се очаква да бъде 99,6 млн. барела, като данните повтарят оценката от предходния месец.

"Подновените блокировки в Китай натежаха силно върху търсенето на петрол, като страната регистрира свиване на търсенето на петрол през 2022 г.", пише ОПЕК в своя доклад.

Но през следващата година „разрешаването на геополитическия конфликт в Източна Европа и облекчаването на политиката на Китай за коронавируса (известна като Zero Covid) може да осигурят известен възходящ импулс“, изтъква картелът с фокус върху 2023 г.

Глобалният растеж на търсенето на петрол през следващата година се очаква да нарасне с 2,2 милиона барела на ден за средно 101,8 милиона барела на ден, подкрепен от очакваните геополитически подобрения и ограничаването на Covid в Китай.

ОПЕК обаче предупреди, че настоящата непроменена перспектива от миналия месец „предполага успешно ограничаване на COVID-19 и възобновяване на предпандемичния икономически растеж в Китай, докато търсенето на петрол в Индия се очаква да бъде подкрепено от продължаващ здравословен икономически растеж“.

„С наближаването на края на 2022 г. скорошното забавяне на глобалния икономически растеж с всичките му предстоящи последици става съвсем очевидно. Очаква се 2023 г. да остане заобиколена от много несигурност, изискваща бдителност и предпазливост“, предупреждава още ОПЕК.

Що се отнася до предлагането, перспективите на организацията за растеж на производството на течности извън ОПЕК остават до голяма степен непроменени на ниво от 1,5 млн. барела на ден през 2023 г., водени от САЩ, Норвегия, Бразилия, Канада, Казахстан и Гвиана, докато производството на петрол се очаква да намалее главно в Русия и Мексико.

„Въпреки това продължават да съществуват много неизвестни относно геополитическото развитие в Източна Европа, както и потенциала за добив на шистов петрол в САЩ през следващата година“, се добавя в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още