IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виртуалната среща на ОПЕК+ е сигнал, че няма да има промени в политиката

Организацията ще дискутира основно последиците от ограниченията върху търговията с руски петрол, твърди Ройтерс

12:01 | 30.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Решението на ОПЕК+ да проведе срещата си на 4 декември виртуално е сигнал, че организацията няма намерение да промени политиката си, смята източник на Ройтерс. Фокусът на разговорите по-скоро ще бъдат очакваните санкции срещу руския петрол - европейското ембарго и тавана върху цената, който да бъде наложен от западните партньори, посочва още агенцията.

През октомври страните от ОПЕК и Русия, познати като ОПЕК+, се договориха да съкратят добива с 2 млн. барела на ден, или с 2% от световното предлагане, припомня още Ройтерс.

Източници на агенцията коментират още, че страните от ЕС са все по-близо до споразумение относно тавана на цената на руския петрол. Предложението на ЕК беше за ниво от около 65 долара за барел, докато Полша и Прибалтийските страни настояват за много по-сериозна санкция - таван от 30 долара за барел.

Страните от Г-7 също коментират таван в диапазона 60-70 долара за барел. Източниците на Ройтерс уточняват, че това ниво е съгласувано спрямо ситуацията на петролните пазари през септември, но след това цената на суровината започна да пада и в момента руският петрол се търгува под този таван.

Идеята на представителите на клуба на най-богатите е таванът да бъде такъв, че Русия да не спре да продава петрол, но все пак приходите ѝ от тази дейност да бъдат ограничени.

Противниците на високия таван посочват, че производствените разходи на руските петролни компании са в диапазона 20-25 долара за барел. Полша е категорична, че в в проекта на бюджет за 2023 година руското Министерство на финансите е заложило приходи от продажба на петрол при средна цена за следващата година от 65 долара за барел. Това означава, че Москва реално няма да усети никакъв негативен ефект от мярката.

Днес (30 ноември) и утре предстоят още срещи на посланиците на страните от ЕС, на които в дневния ред не са предвидени разговори за таван на цената на петрола, коментират още източниците на Ройтерс. Много е възможно обаче темата да бъде включена в последния момент и общността да намери общо решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още