IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия затъва в зависимост от Китай и Индия за продажбите на своя петрол

Западът още не може да определи таван на цената на руския петрол

12:07 | 27.11.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Заради ограниченията, които Запада налага на вноса на руския петрол, Москва успешно обърна потоците на изток. Статистиката обаче показва, че сега Русия е силно зависима от две държави - Индия и Китай, за да реализира продажби, пише Bloomberg.

Към 2/3 от доставките на руски петрол по море в момента са насочени към индийски и китайски потребители. В допълнение и около половината от тръбния петрол е насочен към Китай. Това дава голяма сила на двете страни при преговори по отношение на доставките и цените.

Западните държави се опитват да наложат таван на цената на руския петрол, която да ограничи приходите за руската хазна. Според медийни публикации се дискутира лимит в рамките на 65-70 долара за барел.

В ЕС мярката не се приема еднозначно - Полша и Прибалтийските държави настояват, че тази граница е твърде висока, а в Гърция, Малта и Кипър - че е твърде ниска. Според Варшава таванът не трябва да следва тенденциите на пазара днес, а производствените разходи на руските петролни компании. Полша коментира, че те са около 20 долара за барел и предлага таван от около 30 долара за барел.

Темата беше дискутирана и по време на международната конференция по инициативата "Зърно от Украйна", която се проведе в Киев. Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че за да има ефект санкцията, таванът трябва да бъде в границите 30-40 долара за барел. "В тази битка санкциите трябва да носят резултат", коментира той по време на пресконеференция и допълни, че този в диапазон Русия би почувствала негативния ефект от ограниченията.

Представителите на ЕС ще проведат среща за тавана на цената на руския петрол в понеделник (28 ноември).

Според изчисленията на Bloomberg  през последните седмици цената на руския петрол на терминалите за износ е достигнала ниво от 52 долара за барел. Това е с 39% по-ниско от цената на сорта Brent, или отстъпка от около 33 долара за барел за потребителите. Това означава, че Москва губи по 4 млрд. долара приходи от продажба на петрол през последния месец.

Глобалните цени на петрола също намаляват и европейският сорт Brent достигна ниво от около 86 долара за барел в последния ден на търговската седмица (25 ноември). През лятото цените за кратко надхвърляха и 100 долара за барел, но опасенията за забавяне на глобалната икономика заради войната в Украйна и политиката на "нулев Covid" в Китай натежава на пазара.

Русия заплаши, че ще спре да продава петрол за държави, които се придържат към тавана на цената, предложена от Запада. Ако няма кой да купува петрола, ще ограничим производството, коментира вицепремиерът на страната Александър Новак. Страните от ОПЕК+ съобщиха, че няма да повишат добивите, за да покрият липсите, което означава, че пазарът ще почувства веднага липсата на руския петрол, пише още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 27.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Уфф, мислех, че повече няма да чета нищо подобно на "Работническо дело". Ама явно съм се излъгал. Бегам от тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още