IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таванът на цената на руския петрол - само имитация на действия?

Полша и Прибалтийските страни смятат предложения таван за твърде висок, а Гърция, Малта и Кипър - за твърде нисък

19:32 | 25.11.22 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Обсъжданият от месеци таван на цената на петрола от Русия може да се окаже мярка без особено значение, коментират анализатори. Според медийни публикации предложението на страните от Г-7 е ограничаване на цената на руския петрол в рамките 65-70 долара за барел. Съвсем близо е предложението на ЕК, след като общността също се реши да участва в инициатиравата на Г-7 - таван от 65 долара за барел.

Но този таван няма да има никакъв ефект, категорични са представителите на Полша. Пред Ройтерс те коментират, че производствените разходи на Русия са около 20 долара на барел и предлагат таван от 30 долара за барел. Целта е не да бъдат съобразени сегашните ценови нива на пазара, а производствените разходи, за да бъдат ограничени приходите на режима в Москва, обясни говорителят на полското представителство в ЕС.

Идеята е подкрепена от представителите на Литва и Естония.

По време на Европейския симпозиум "Идея за Европа", който се провежда в литовския град Каунас, украинският президент Володимир Зеленски също коментира плановете за ограничаване на цената на петрол. Във видеообръщение към участниците във форума той посочи, че предложението е само имитация, че се прави нещо, и определи предложението за таван от 30 долара на барел като по-реалистично.

Идеята за таван на цената на петрола като цяло също не се приема единодушно в ЕС. Унгария е категорична, че иска изключение от правилото, за да е сигурна, че няма да има проблем с доставките на руски петрол.

Страната, както и Чехия и Словакия, получава газ по петролопровода "Дружба" и ще може да продължи да го прави, защото ЕС наложи ембарго на руския петрол, но само за доставките през морски терминали. България пък има дерогация от забраната заради невъзможност бързо да се обръне към алтернативни източници.

Русия на няколко пъти заяви, че няма да продава петрол за държави, които спазват правилото за таван на цената на петрола. Вицепримиерът на страната Александър Новак коментира, че страната му ще предпочете да свие добива, ако никой не поиска петрола ѝ.

Притеснения около таван на цената на руския петрол изказват още Гърция, Малта и Кипър, допълва Financial Mirror, позовавайки се на свои източници. И трите държави имат мащабна търговска флотилия, която печели от транспортирането на руския петрол. За тях пък таванът на Г-7 е по-скоро нисък.

В момента по данни на Trading Economics цената на руския петрол сорт "Уралс" е около 67 долара за барел. Европейският сорт Брент се търгува за около 86 долара за барел.

Решение за таван на цената на петрола, включително и дали ЕС въобще ще се присъедини към инициативата на Г-7, трябва да има до 5 декември. Страховете тук са както и по отношение на цената на газа - неправилно разработен и приложен механизъм ще бъде проблем за европейските икономики, не за руската.

"Енергийната сигурност на Европа сега ще се основава преди всичко на сътрудничеството и солидарността между европейците и на европейските енергийни правила", припомни в своето изявление Володимир Зеленски и добави, че тази зима ще се запомни от всички.

Представителите на ЕС трябваше да се срещнат още веднъж тази вечер (25 ноември) в опит да изгладят различията си, но срещата е била отменена, съобщи Ройтерс, като се позова на информация от европейски дипломати. „Нямаше достатъчно сближаване на възгледите“, е коментирал дипломат пред агенцията. „Няма да има среща тази вечер, нито този уикенд“, е посочил друг.

Източници на Bloomberg са оптимисти, че до компромис може и да се стигне. Агенцията припомня, че таван на цената все пак ще ограничи приходите на Русия от продажбата на петрол, дори и все още да го продава с някаква печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: khao... Така се контролират по-лесно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: zelka007 лично аз незнам защо големите са позволили на чаршафите да направят картел..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Без да разбирам много , таванът за цената на петролът , ще сработи , ако пазарът е еластичен ... А той не е ... Двама от големите производители са се споразумели да го затегнат ... В краткосрочен план няма да заработи нищо ... Според мен сондират идея , която плаши всички суровинно зависими сатрапии , повервали си в незаменимостта . Две години още да продължи експлозивният ръст на електричките и пикът в търсенето ще бъде минат безвъзвратно . Тогава ще търсят твърдо дъно , а не таван ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още