IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС смекчава плана за таван на цената на руския петрол

Забавя се пълното прилагане на мярката и се облекчават някои от основните провизии за преноса на това по море, става ясно от документ

12:23 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз смекчава последното си предложение за таван на цените на вноса на руски петрол, като забавя пълното прилагане на мярката и облекчава някои от основните провизии за преноса на това по море.

Блокът предложи да се добави 45-дневен преходен период преди въвеждането на тавана, става ясно от документ, видят от Bloomberg. Предложения гратисен период ще се прилага за петрол, натоварен преди 5 декември – датата, на която петролните санкции трябва да влязат в сила – и разтоварен до 19 януари. Така мерките на ЕС са в синхрон с преди това обявените от САЩ и Великобритания.

Последните предложения облекчават няколко елемента на ограниченията, представени в последния санкционен пакет на блока, включително и тези, които можеха да наложат неограничени във времето санкции на корабите, които превозват руски петрол над максималната цена. Сега санкциите за тези кораби ще бъдат ограничени до 90-дневен период и ще важат само за руски петрол.

Посланиците на страните членки на ЕС ще се срещнат в сряда със задачата да одобрят тавана, съобщи по-рано Bloomberg. Дипломатите се очаква също така да обсъдят и цените. Ако предложенията бъдат приети, ЕС и Г-7 може да ги обявят официално по-късно през деня.

Таванът ще забрани на компаниите да осигуряват превоз и услуги като застраховане, брокерство и финансова помощ, необходими за транспортирането на руски петрол навсякъде по света, освен ако суровината не се продава под определения праг.

САЩ настояха съюзниците в Европа да внесат корекции в пакета си петролни санкции, който включваше пълна забрана за услуги, приета от блока още през юни. Целите на добавянето на ценовия таван са, от една страна, руският петрол да остане на пазара, за да не се стига до пикове на цените, а от друга – да се ограничат приходите на Москва.

Таванът ще бъде зададен на базата на исторически данни за цените на руския петрол и настоящото състояние на пазара, става ясно от високопоставен представител на американското министерство на финансите. По думите му цената може да бъде преразгледана най-често на всеки няколко месеца, но се очаква да остане над тази за производство.

Съюзниците по-рано са обсъждали задаването на таван в диапазона между 40 и 60 долара за барел – който е от цената за производство на Русия до предвоенните стойности на „черното злато“. Според запознати обаче най-вероятно таванът ще е малко над тази граница. 

Новото проектопредложение също така смекчава и по-ранно искане, което щеше да ограничи за неопределено време достъпа на плавателни съдове, превозващи руски петрол на цени над зададените, от достъп до европейски услуги за всякакъв петрол, без значение от произхода му.

Сега документът постановява, че плавателен съд, който „съзнателно“ е транспортирал руски суров петрол или петролни продукти над тавана, няма да има достъп до услуги, свързани с транспортирането на руски петрол или петролни продукти „за 90 дни след датата на разтоварване на стоката, купена над ценовия таван“.

ЕС също така предлага и 90-дневен преходен период в случай на бъдещи промени на равнището на ценовия праг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още