IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният премиер е категоричен - България ще може да изнася горива от руски петрол

Неяснотите около регламента, свързан с петролното ембарго на ЕС, у нас продължават

10:30 | 11.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България ще може да продължи да изнася горива, произведени от руски петрол, и след влизането в сила на петролното ембарго от Европейския съюз, категоричен беше служебният премиер Гълъб Донев по време на парламентарния контрол.

Той обясни, че България се ползва от дерогация по отношение на вноса на суров петрол от Русия през морски терминали, който ще бъде забранен от 5 декември. Регламентът не позволява реекспорт на този суров петрол, обясни Гълъб Донев, но заяви, че текстовете не забраняват износа на горива, произведени от този петрол в страната. Според неговите тълкувания европейските правила забраняват само реекспорта на произведените в Русия горифа и нефтопродукти.

Подобна позиция беше публукувана и от Министерството на финансите, но в Брюксел посочват друго. Говорител на Европейската комисия (ЕК) коментира преди време, че България е получила дерогация до края на 2024 г. заради своето географско положение, а не да печели от ограниченията, изнасяйки горива за други страни от ЕС или страни извън общността.

В Регламента - чл. 3м, т.7 и т.8, действително е предвидено ограничаване на продукти от руски петрол, получен през тръбопроводи. Тоест това касае Унгария, Чехия и Словакия, тъй като санкциите всъщност не засягат вноса на руски петрол по тръбопроводи, а само през морските терминали. От тази гледна точка действително няма формална забрана за износа на петролни продукти от България, но в същото време това положение ще изкриви единния европейски пазар и много вероятно ще бъде коригирано от страна на Европейската комисия (ЕК).

Целта на този регламент е намаляването на приходите за Русия, които тя да използва за войната в Украйна.

По-рано днес (11 ноември) служебният енергиен министър Росен Христов  уточни пред bTV, че има "недоразумения" относно възможността за износа на горива от руския петрол. Рафинерията изнася не само горива, а и остатъчни продукти, които реално не могат да бъдат използвани в страните от ЕС и България заради екологични изсквания. Ако "Лукойл Нефтохим" не ги изнася (за трети страни), ще спре да работи, защото не може да ги съхранява.

Точно този износ не е засегнат от европейските регламенти, свързани със санкциите срещу Русия и вероятно казусът подлежи на тълкувания, обясни Росен Христов. Гълъб Донев също потвърди, че това е тема, която допълнително ще се уточнява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още