IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: България няма намерения да прави реекспорт на руски суров нефт

Спекулациите по темата нагнетяват излишно напрежение в обществото, считат от ведомството

19:36 | 31.10.22 г.
Снимка: Владислава Григорова, БГНЕС
Снимка: Владислава Григорова, БГНЕС

България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт и да нарушава ограничителната мярка, заявиха от Министерството на финансите. В съобщение до медиите ведомството внесе уточнения „относно интерпретациите, че Европейската комисия е опровергала действията на правителството по отношение на отмяната на забраната за износ от страна на Лукойл Нефтохим на нефтопродукти, произведени в България на базата на внесен суров нефт от Русия“.

Според финансовото министерство нефтопродуктите, произведени в рафинерията „Лукойл Нефтохим“ в Бургас, не попадат в обхвата на санкциите срещу Русия.

“Важно е да се отбележи, че ограничаването на износа и вътреобщностните доставки на нефтопродукти, които са произведени от суров нефт и нефтопродукти с произход Русия или изнесени от Русия, ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на дейността на дружествата, опериращи на българския пазар. Подобна мярка ще окаже пряко влияние  върху експортния потенциал на страната ни, влошавайки търговското салдо и постъпленията от вътреобщностни доставки и износ, с всички произтичащи от това негативни последствия за бюджета. Осигуряването на безпрепятствен износ е в основата на развитието на националната икономика“, се казва в съобщението на Министерството на финансите.

“Считаме, че спекулациите по тази тема нагнетяват излишно напрежение в обществото и смятаме за отговорно поведение от страна на различни говорители по темата да представят в пълнота и коректно да интерпретират информацията“, допълват от ведомството.

По-рано днес Ивайло Мирчев от "Демократична България" коментира, че “току-що Европейската комисия обори енергийния ни министър по отношение на решението на българското правителство да поиска отмяна на забраната "Лукойл Нефтохим" да изнася горива от България". "Забраната бе въведена от предишното правителство, за да се намалят цените на горивата по бензиностанциите на българския пазар“, добави той.

Според него ЕК е категорична: "България получи дерогация от санкциите за внос на руски петрол по море за ограничен период от време, заради специфичното си географско положение. То не се прави, за да го препродава на други страни-членки или на трети  страни".

“Българското правителство обаче прави точно обратното - работи в услуга на "Лукойл", за да се максимизират печалбите му, за сметка на по-високи цени за българските потребители“, добави Мирчев.

От "Демократична България" настояваме правителството да не приема този проект на решение, забраната да остане в сила, за да има директен ефект върху пазара на горива в България, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още