IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл Нефтохим" няма да може да изнася преработен руски петрол от декември

България получи дерогация от петролното ембарго, но с възможност да ползва преработения петрол само за собствени нужди

18:06 | 31.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Лукойл Нефтохим" ще може да използва преработения руски петрол единствено за вътрешния пазар, припомниха от Европейската комисия в дневния си брифинг в Брюксел. Още когато стана ясно, че България ще има дерогация от петролното ембарго, беше заявено, че руският петрол ще се ползва само за нуждите на вътрешния пазар.

Но пред bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира, че няма да има ограничение пред търговията с петролни продукти след декември.

Говорителят на ЕК по финансовите въпроси Даниел Фери припомни днес (31 октомври), че страната ни е получила дерогация заради "специфичното си географско положение", а не да търгува с други държави от ЕС или трети страни.

Одобрихме осем пакета със санкции, за да спрем войната на Русия в Украйна, коментира още говорителят на ЕК Дана Спинат и допълни, че ЕК е готова да разгледа нови мерки и ограничения, за да спре ескалацията на конфликта. Тя допълни, че обстрелът на енергийна инфраструктура, която Русия предприе от началото на октомври, влошава съществено условията за живот в Украйна преди началото на зимата.

Петролното ембарго беше включено в шестия пакет от санкции на ЕС срещу Москва. Дерогация получиха България, Унгария, Чехия, Хърватия и Словакия. Всички те са зависими от доставките на руски петрол или петролни продукти и нямат възможност бързо да преориентират вноса, признаха тогава от Брюксел. Дерогацията е валидна до края на 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Бах мааму на Делячо пищова е сколько октана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още