IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващ обрат - ЕС въвежда петролно ембарго срещу Русия

От SWIFT ще бъде изключена "Сбербанк", забранява се разпространението на три руски телевизии в Европа, съобщи председателят на Европейския съвет

01:48 | 31.05.22 г. 55
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изненадващ обрат се случи в Брюксел по време на Европейския съвет - лидерите на общността одобриха ембарго за руския петрол, с което вносът на руски петрол до края на годината ще намалее с 2/3. Новината съобщи председателят на Съвета Шарл Мишел в своя Twitter.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен уточни по време на брифинг след съвета, че ще остане малка част от вноса - през петролопроводите от Русия, за който ще бъдат търсени допълнителни мерки. През петролопроводите суровина от Русия получават Полша, Чехия и Словакия, които нямат излаз на море. Българският премиер Кирил Петков беше категоричен, че и България ще получи дерогация от санкцията, въпреки че имаме възможност за получаване на алтернативи през Черно море.

Полша и Германия са обещали допълнителни мерки за ограничаване на вноса на петрол, така че към края на годината ЕС ще намали с 90% вноса на петрол от Русия, уточни председателят на ЕК. 

За някои държави забраната за внос на нефт по море ще бъде за по-дълъг период. За България е предвиден период до юни или декември 2024 г., докато Хърватия може да получи освобождаване за вноса на вид газьол, който се използва за производство на продукти, включително бензин и бутан.

Унгария, която ще продължи да получава руски петрол по тръбопровод, блокира ембаргото през последния месец, тъй като търсеше гаранции, че енергийните ѝ доставки няма да бъдат прекъснати. Според двама души, запознати с разговорите, Будапеща е получила гаранции от лидерите на ЕС, че ще може да получава заместващи доставки, ако доставките по тръбопроводите бъдат прекъснати.

ЕС се ангажира и с помощ за реконструкцията на Украйна, но тя ще бъде обвързана с реформи - включително и за борба с корупцията. Общността отпуска помощ от 9 млрд. евро, за да може Киев да покрие социални разходи - изплащане на пенсии, заплати и т.н., анонсира още Урсула фон дер Лайен.

Решението за забраната на вноса на руския петрол е до голяма степен изненадващо, макар че налагането на ембарго беше предвидено в проекта на шестия пакет от санкции срещу Русия. Но преди началото на заседанието повечето лидери бяха песимисти, че това ще случи точно сега. Коментарите бяха, че има нагласи за подобен ход, но той ще се случи на следващото заседание на Европейския съвет, насрочено за края на юни.

Българският премиер Кирил Петков дори изрази опасенията си, че шести пакет със санкции срещу Русия въобще може и да няма, защото много от неговите колеги се отказват от обещанията си.

Преди началото на разговорите украинският президент Володимир Зеленски се обърна към лидерите на общността. В своето приветствие той коментира, че Европа трябва да бъде силна и обединена, за да може да се противопостави на Русия.

Зеленски беше категоричен, че Москва подклажда енергийната криза в Европа от месеци, за да предизвика бунтове на европейците. "Не срещу агресора и неговата агресия, а срещу собствените им държави. Срещу вас лично, срещу своите лидери", каза украинският държавен глава. Той обърна внимание, че петият пакет от санкции срещу Русия беше въведен на 8 април, а оттогава агресията на Москва срещу Украйна само се засилва.

Приходите от продажбата на петрол се използват от Русия за финансиране на военната машина, написа още Мишел в социалните мрежи. Според него ЕС в момента оказва максимален натиск срещу Москва за прекратяване на военните действия в Украйна.

Лидерите на ЕС са се разбрали и за още една важна тема - изключването на "Сбербанк" от SWIFT, както и за забраната за излъчване на още три руски държавни медии на територията на Евросъюза.

Мишел отбеляза още в Twitter, че 20 млн. тона пшеница са блокирани в Украйна. "Трябва да спрем войната и да спрем заплахата за хранителните вериги", категоричен бе още председателят на Европейския съвет. Володимир Зеленски също отбеляза блокирания износ на пшеница с думите, че причината Русия да върши това е да заплаши Европа с нова бежанска вълна от Африка и политическа нестабилност в държавите, в които расте заплахата за недохранване.

Правната форма на решението, взето тази нощ от европейските лидери, ще бъде изработена от европейските посланици по време на срещата им на 1 юни, анонсира още Мишел по време на брифинга след срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

54
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
Абе с моята пушка и при среща с мен, шанса на мечката е 0 % :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
ако пушката е държи някой от руската армия... даже има по малки шансове, като ги гледам колко куци кона са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Импотент, къде видя човешки права, свобода на словото и свобода на достъпът до информация в Русия? И ти кога си се крил и слушал по таваните Свободна Европа, че ми стана интересно? С този начин на мислене предполагам после си снасял където трябва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 6
doba
преди 1 година
georgi_shum, шансовете срещу мечок с пушка са около 50 на 50. Най-малката грешка и си на оня Свят. Затова препоръката е да се отминават. АКО пък и малките са наблизо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi_shum
преди 1 година
Или вадиш пушката и гърмиш мечката ':) "В гора без пушка се не ходи". Съвет от по опитен турист :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Ембарго ще има, ама само за тези дето могат да си го позволят. Край на 6-та сцена. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
хихи ... са се зачетох, милион и половина армия в рассия?! нали само с 40х бяха влезнали в Украйна?! Ердоган в Сирия ги напляска 20х само с 2000 войника... :)))... Та да спре да ги шамари му пуснаха газ една година безплатно. Сега му строят безплатно и ядрена централа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Оставям на въображението ти и гугъла, да се образоваш защо са важни и необходими електрически задвижвани бойни системи в модерната армия ... :)))... дерзай, биха казали кридцитенасъдомиални в Украйна... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
хех... Импе, хибриден високопроходим : https://***.arquus-defense.com/scarabee
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
хех... импе, електрически танк : https://***.textronsystems.com/products/m5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още