IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващ обрат - ЕС въвежда петролно ембарго срещу Русия

От SWIFT ще бъде изключена "Сбербанк", забранява се разпространението на три руски телевизии в Европа, съобщи председателят на Европейския съвет

01:48 | 31.05.22 г. 55
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изненадващ обрат се случи в Брюксел по време на Европейския съвет - лидерите на общността одобриха ембарго за руския петрол, с което вносът на руски петрол до края на годината ще намалее с 2/3. Новината съобщи председателят на Съвета Шарл Мишел в своя Twitter.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен уточни по време на брифинг след съвета, че ще остане малка част от вноса - през петролопроводите от Русия, за който ще бъдат търсени допълнителни мерки. През петролопроводите суровина от Русия получават Полша, Чехия и Словакия, които нямат излаз на море. Българският премиер Кирил Петков беше категоричен, че и България ще получи дерогация от санкцията, въпреки че имаме възможност за получаване на алтернативи през Черно море.

Полша и Германия са обещали допълнителни мерки за ограничаване на вноса на петрол, така че към края на годината ЕС ще намали с 90% вноса на петрол от Русия, уточни председателят на ЕК. 

За някои държави забраната за внос на нефт по море ще бъде за по-дълъг период. За България е предвиден период до юни или декември 2024 г., докато Хърватия може да получи освобождаване за вноса на вид газьол, който се използва за производство на продукти, включително бензин и бутан.

Унгария, която ще продължи да получава руски петрол по тръбопровод, блокира ембаргото през последния месец, тъй като търсеше гаранции, че енергийните ѝ доставки няма да бъдат прекъснати. Според двама души, запознати с разговорите, Будапеща е получила гаранции от лидерите на ЕС, че ще може да получава заместващи доставки, ако доставките по тръбопроводите бъдат прекъснати.

ЕС се ангажира и с помощ за реконструкцията на Украйна, но тя ще бъде обвързана с реформи - включително и за борба с корупцията. Общността отпуска помощ от 9 млрд. евро, за да може Киев да покрие социални разходи - изплащане на пенсии, заплати и т.н., анонсира още Урсула фон дер Лайен.

Решението за забраната на вноса на руския петрол е до голяма степен изненадващо, макар че налагането на ембарго беше предвидено в проекта на шестия пакет от санкции срещу Русия. Но преди началото на заседанието повечето лидери бяха песимисти, че това ще случи точно сега. Коментарите бяха, че има нагласи за подобен ход, но той ще се случи на следващото заседание на Европейския съвет, насрочено за края на юни.

Българският премиер Кирил Петков дори изрази опасенията си, че шести пакет със санкции срещу Русия въобще може и да няма, защото много от неговите колеги се отказват от обещанията си.

Преди началото на разговорите украинският президент Володимир Зеленски се обърна към лидерите на общността. В своето приветствие той коментира, че Европа трябва да бъде силна и обединена, за да може да се противопостави на Русия.

Зеленски беше категоричен, че Москва подклажда енергийната криза в Европа от месеци, за да предизвика бунтове на европейците. "Не срещу агресора и неговата агресия, а срещу собствените им държави. Срещу вас лично, срещу своите лидери", каза украинският държавен глава. Той обърна внимание, че петият пакет от санкции срещу Русия беше въведен на 8 април, а оттогава агресията на Москва срещу Украйна само се засилва.

Приходите от продажбата на петрол се използват от Русия за финансиране на военната машина, написа още Мишел в социалните мрежи. Според него ЕС в момента оказва максимален натиск срещу Москва за прекратяване на военните действия в Украйна.

Лидерите на ЕС са се разбрали и за още една важна тема - изключването на "Сбербанк" от SWIFT, както и за забраната за излъчване на още три руски държавни медии на територията на Евросъюза.

Мишел отбеляза още в Twitter, че 20 млн. тона пшеница са блокирани в Украйна. "Трябва да спрем войната и да спрем заплахата за хранителните вериги", категоричен бе още председателят на Европейския съвет. Володимир Зеленски също отбеляза блокирания износ на пшеница с думите, че причината Русия да върши това е да заплаши Европа с нова бежанска вълна от Африка и политическа нестабилност в държавите, в които расте заплахата за недохранване.

Правната форма на решението, взето тази нощ от европейските лидери, ще бъде изработена от европейските посланици по време на срещата им на 1 юни, анонсира още Мишел по време на брифинга след срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

44
rate up comment 3 rate down comment 11
Императорът
преди 1 година
И - зелев - тия страшни натовски бойни машини, с черни плочки ли ще се зареждат или натовските рамбовци ще ги бутат? Щото нз дали ще имат горивце да заредят... ;)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 10
Императорът
преди 1 година
Зелков - това ще значи тия, дето са пратили сините каски, да се намесят активно във войната. Ама Русия не им е бивша Югославия. Щели да пратят 50 000 жмулювци? Хубаво - Русия ще ги погне с милион и половина - та тия ще си изплюят езиците да бягат. То укрoпите, дето са надъхани с омраза - с 500 000 ядат бой, ти плашиш Русия с 50 000...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 9
Императорът
преди 1 година
Това е добро предположение. Сигурно е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Прав си - така е - една от тактиките е да вдигаш шум, така че да надуеш главата на мечката и тя да си тръгне. Аз се чудя защо пaлякът и всички, които го подкрепят - начело с урсyлата и чyчулото са толкова гръмогласни, а то ето защо било. Да, ама мечката си пази меченцата или се опитваш да и влезеш в бърлогата - скоро пак ще вдигаш шум, ама по съвсем различни причини - когато мечката те хване за седалищните части.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Рoме, явно ти не проумяваш, че става дума за човешки права, гарантирани и от Конституция и от международни правни текстове. Свобода на словото и свобода на достъпът до информация се казват. Ама какво те занимавам с такива работи - все едно да уча съсeл на квантова механика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 1 година
До последните двама. АБЕ вас на думи ли ви плащат? Аз пиша изречение - веднага две дисертации! Къде е юриста и той да изкара теза?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
"Мечокът го демилитализират в момента." ... и аз в началото на месеца се замислих, че точно това правят ... Систематично, бавно, и най-вече предварително планирано. В началото се учудвах, как е възможно с искандери и калибри да стрелят по "катюши" от 1970г разположени в градинките м/у евакуирани блокове в градовете. Абсолютна глyпoст. Никакво стратегическо планиране. Да пуфнат с ракета на стойност няколко милион, калибрите са още по-скъпи, без да броим цената на човешкият и машинният ресур да бъде закарана на позиция, целеуказана-разузнавателни данни, и изстреляна... Това струва поне колкото цената на самата ракета... Да думнат бракувана техника за залпов огън, която просто демонстративно е сложена на такова място. То прocто ти изважда очите като капан за наивници... :))) ... И тия кълват на гола кука дето се вика... :))) ... А специално за артилерийските установки май само дето ги сглобяват там, предполагам бронираните листа, колелата и вериги са техни, от там като започнеш цеви, зарядни механизми, целеуказване, комуникация, двигатели, скоростни кутии... Мъка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 2
cherney
преди 1 година
"Не дай Боже да раздразнят Мечока - не им завиждам..." --------------------------------Т.нар. Мечок вече не използва ракети Калибър, защото преди войната е имал няколко стотин и е изразходвал по-голяма част от тях. А в тези ракети се използват нидерландски, френски и германски компоненти, които както сам разбираш никой няма да доставя. Единственият завод на Мечока, който произвежда танкове - Уралвагонзавод - има производствен капацитет от около 40 - 45 танка годишно, доколкото другия завод - Омсктрансмаш - вече 20 години не произвежда Т-80. Само, че дори Т-72 и Т-90 изполват западни компоненти, които няма кой да доставя, а годишното им производство Украйна утилизира в рамките на седмица. Апропо, можеш да погледнеш колоните, които вървят по кримския мост и ще видиш какво вадят от резерва си - Т-62, който е от времето на Хрушчов. Просто, танковете свършиха и няма кой да произведе нови. За възможностите на Сухой да произвежда СУ - 34 и СУ - 35 няма да коментирам, защото в този самолет само метала е руски. Руската самоходна артилерия 152 мм Мста-С има толкова много западни компоненти, че е по-лесно да бъдат изброени тези, които са руски. Мечокът го демилитализират в момента. При това с доста сериозни темпове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Ми не знам дали са достатъчни. Спомен какво причини Ердоган с 2000 хиляден натовски аскер в Сирия на 20 хилядна армия ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Между другото, какво стана с т.н. анти-руски НАТО-вски батальон в БГ. Сформираха ли го?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още