IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващ обрат - ЕС въвежда петролно ембарго срещу Русия

От SWIFT ще бъде изключена "Сбербанк", забранява се разпространението на три руски телевизии в Европа, съобщи председателят на Европейския съвет

01:48 | 31.05.22 г. 55
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изненадващ обрат се случи в Брюксел по време на Европейския съвет - лидерите на общността одобриха ембарго за руския петрол, с което вносът на руски петрол до края на годината ще намалее с 2/3. Новината съобщи председателят на Съвета Шарл Мишел в своя Twitter.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен уточни по време на брифинг след съвета, че ще остане малка част от вноса - през петролопроводите от Русия, за който ще бъдат търсени допълнителни мерки. През петролопроводите суровина от Русия получават Полша, Чехия и Словакия, които нямат излаз на море. Българският премиер Кирил Петков беше категоричен, че и България ще получи дерогация от санкцията, въпреки че имаме възможност за получаване на алтернативи през Черно море.

Полша и Германия са обещали допълнителни мерки за ограничаване на вноса на петрол, така че към края на годината ЕС ще намали с 90% вноса на петрол от Русия, уточни председателят на ЕК. 

За някои държави забраната за внос на нефт по море ще бъде за по-дълъг период. За България е предвиден период до юни или декември 2024 г., докато Хърватия може да получи освобождаване за вноса на вид газьол, който се използва за производство на продукти, включително бензин и бутан.

Унгария, която ще продължи да получава руски петрол по тръбопровод, блокира ембаргото през последния месец, тъй като търсеше гаранции, че енергийните ѝ доставки няма да бъдат прекъснати. Според двама души, запознати с разговорите, Будапеща е получила гаранции от лидерите на ЕС, че ще може да получава заместващи доставки, ако доставките по тръбопроводите бъдат прекъснати.

ЕС се ангажира и с помощ за реконструкцията на Украйна, но тя ще бъде обвързана с реформи - включително и за борба с корупцията. Общността отпуска помощ от 9 млрд. евро, за да може Киев да покрие социални разходи - изплащане на пенсии, заплати и т.н., анонсира още Урсула фон дер Лайен.

Решението за забраната на вноса на руския петрол е до голяма степен изненадващо, макар че налагането на ембарго беше предвидено в проекта на шестия пакет от санкции срещу Русия. Но преди началото на заседанието повечето лидери бяха песимисти, че това ще случи точно сега. Коментарите бяха, че има нагласи за подобен ход, но той ще се случи на следващото заседание на Европейския съвет, насрочено за края на юни.

Българският премиер Кирил Петков дори изрази опасенията си, че шести пакет със санкции срещу Русия въобще може и да няма, защото много от неговите колеги се отказват от обещанията си.

Преди началото на разговорите украинският президент Володимир Зеленски се обърна към лидерите на общността. В своето приветствие той коментира, че Европа трябва да бъде силна и обединена, за да може да се противопостави на Русия.

Зеленски беше категоричен, че Москва подклажда енергийната криза в Европа от месеци, за да предизвика бунтове на европейците. "Не срещу агресора и неговата агресия, а срещу собствените им държави. Срещу вас лично, срещу своите лидери", каза украинският държавен глава. Той обърна внимание, че петият пакет от санкции срещу Русия беше въведен на 8 април, а оттогава агресията на Москва срещу Украйна само се засилва.

Приходите от продажбата на петрол се използват от Русия за финансиране на военната машина, написа още Мишел в социалните мрежи. Според него ЕС в момента оказва максимален натиск срещу Москва за прекратяване на военните действия в Украйна.

Лидерите на ЕС са се разбрали и за още една важна тема - изключването на "Сбербанк" от SWIFT, както и за забраната за излъчване на още три руски държавни медии на територията на Евросъюза.

Мишел отбеляза още в Twitter, че 20 млн. тона пшеница са блокирани в Украйна. "Трябва да спрем войната и да спрем заплахата за хранителните вериги", категоричен бе още председателят на Европейския съвет. Володимир Зеленски също отбеляза блокирания износ на пшеница с думите, че причината Русия да върши това е да заплаши Европа с нова бежанска вълна от Африка и политическа нестабилност в държавите, в които расте заплахата за недохранване.

Правната форма на решението, взето тази нощ от европейските лидери, ще бъде изработена от европейските посланици по време на срещата им на 1 юни, анонсира още Мишел по време на брифинга след срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Добре за Русия, по-малко работа, а двойна печалба!!! А говната и вие ги лапате. Скоро 4-5 лева бензин, ще е само в мечтите ви. Ама каквото си направиш и най-големият ти враг не може да ти го направи. *** народ - слаба и бедна държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Таварищи, към сегашния момент пPocия има 6% от световния добив на петрол. Сигурно ще падне на 2-3%. Айде да се оправим и без тия огромни 3%, а? 4 - 5 лева за бензин? Хехее, отивайте да плашите гаргите и дъртаците на "Копойкин - местен гoвнoяд".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ухааа, днес ще има копейнишки вой, заплахи и миризма на пълни г.ащури! Очаквам цялата сгaн рубашници да бъдат изсипани на амбразурата да "страхуват" и да се заканват. А новините чудесни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 5
Веск
преди 1 година
Ами ако си траем Путин утре ще нападне и България. Тогава полезните *** на Ленин - днешните безусловни русофили ще трябва да го спирате с оръжие в ръка или вие русоробите смятата да му се предадете. Кадировци да ви натаковат и после да ви ограбят. СССР е пробвал с петролна криза да събаря загнилия капитализъм. Суецката криза е точно инициирана от СССР. Ама загнилия капитализъм не падна, а приятеля на раша Китай така е затънал в дългове, а и с тази ковид криза може да забрави за ръст на икономиката. Обаче в Китай при под 6 процента ръст годишно комунизма си отива. Щото там има много богати вече, а богатите не искат комунизъм. Търпят го заради прогреса, ръстове до 10 процента. Ама беше. С тази криза Китай е на интересен кръстопът. Еверграндето само затри 200 милиарда долара от раз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr.Bah
преди 1 година
На това му викам ембарго, ЕС ще взима колкото му е нужно, на останалите количества забрана хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 1 година
Точно така! Даже 10 лв. и който оцелее! По Коледа пак ше се преброиме тука ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
Веск
преди 1 година
ОДОБРЯВАМ. По-добре така отколкото без петролно ембарго. Русоробите може да се пукат от яд. Руският кавал е най-сдухания кавал на света. Петролният пазар е конкурентен. Раша е 7 процента в износа. Не е фатално много. Нормалните страни износители трябва просто да си заемат новоосвободения богаташки пазар. Ако съберете БВП на тези над 40 страни в света - демокрации, които искат да спрат сатрапа ще видите, че това е определено доста над половината БВП на света. По-богатата половина нарита дед *** касапина. Раша и сега продава стомана и петрол на Индия и Китай с 1/3 отстъпка, сега с още по-голяма. От тях рашата не печели достатъчно. Добивът на петрол в раша е грубо 3 пъти по-скъп от този в С. Арабия, а продаваш с поне 30 проц. надолу. Климата е такъв. Путин ускорява зеления преход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 1 година
"Газта спряхме, петрола спряхме. Идва въпросът - и сега какво ще спираме още?" . . . В следващия пакет санкции ше спираме и перките на зелевата пр ъдня, щото се клатят главно от североизточния ветър, а той идва откъм Путин. Щели да спират и сичката химия, дето ползва елементи от таблицата на Менделеев . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 1 година
Ако въобще излезе на яве този документ дето са подписали ще се окаже че всъщност нищо не са спрели, а всичко е в бъдеще време надявайки се Украйна да капитулира до тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
cherney
преди 1 година
Защо трябва да се криеш, за да гледаш руска телевизия. В качеството си на жалка руска оттрепка, можеш да вземеш влака за любимата ти Русия и да се настаниш в някой руски град от т.нар. глубинка. Ще можеш да гледаш Скабеева, Соловьов и Кисельов, колкото искаш, още повече, че мозъка ти и сега е тотално изпилен, така, че няма да ти навреди. Ще можеш да започнеш и работа срещу средната заплата в Русия в размер на 25.000 рубли, което всъщност е $100-$150 по курса, който търговци на черно предлагат в различни Telegram канали. Апропо, как мислиш, колко още време ще търгуват китайски, индийски или турски компании с Русия, ако над главите им надвисне дамоклевия меч от вторични санкции, т.е. санкции за компании, които не спазват ограничения, въведени от САЩ и ЕС, респективно в резултат на това могат да получат ограничения на тези пазари? Кой пазар ще изберат според теб - този на САЩ и ЕС или руския? Между другото, моля да обясниш защо Huawei от две седмици спря работа в Русия, макар и да не го е обявила публично? Или защо в момента Cinopec не купува руски петрол?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още