IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шестият пакет със санкции срещу Русия изглежда под въпрос

Петролно ембарго едва ли ще има, реалистично е подобна крачка да бъде направена едва след месец, смятат европейските лидери

18:45 | 30.05.22 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въобще не е ясно дали лидерите на ЕС ще одобрят шестия пакет със санкции срещу Русия, анонсира българският премиер Кирил Петков пред журналисти в Брюксел преди началото на Европейския съвет. Той поясни, че негови колеги започват да променят позициите си в последния момент. Част от този пакет е забраната за внос на руски петрол.

Преди началото на заседанието много от лидерите на страните от общността заявиха, че все още нямат готовност да предприемат този ход, макар че темата се обсъжда от седмици на различни нива. 

В плановете на Европейската комисия (ЕК) за шести пакет със санкции срещу Русия има вписано и петролно ембарго, но без подробности, коментира Ройтерс, която има достъп до документа. Това означава, че тежките дискусии ще бъдат оставени за европейските лидери.

Преди началото на заседанието обаче коментарите бяха, че общността все още не е готова за тази стъпка. По-реалистично е това да стане през следващия месец, коментира премиерът на Естония Кая Калас. "Не мисля, че ще постигнем споразумение днес, но ще опитаме да се разберем до следващата ни среща през юни. Това е реалистичният вариант в момента", допълни тя.

На следващото си заседание, насрочено за 23 юни, Европейския съвет трябва да даде отговор и относно статута на Украйна като кандидат за член в ЕС. В интервю за нидерландската медия NOS през уикенда украинския президент Володимир Зеленски коментира, че страната му очаква да получи статут за кандидат за член, защото това ще бъде истински сигнал за подкрепа, като не си прави илюзиите, че Украйна може бързо да влезе в общността. "Не се нуждаем от алтернативи, а от ясен сигнал за подкрепа", заяви още Зеленски по повод предложенията на Франция за специален статут за Киев.

Потъваме в детайлите и не виждаме голямата картина, отбеляза по повод очакванията си за заседанието латвийският премиер Кришянис Каринш пред журналисти. Според него обаче ЕС може и трябва да подкрепи Украйна, защото само с победена Русия Европа може да се чувства сигурна. "Това са просто пари, които украинците плащат с живота си", допълни още Каринш относно забраната за вноса на петрол в общността.

"Това не е лесно решение", допълни и премиерът на Белгия Александър  де Кро, но в същото време той е убеден, че в рамките на дни или седмици то ще бъде взето.

Унгария е страната, която открито заявява, че ще наложи вето на забраната за внос на петрол от Русия, макар че, според проекта, видян от Ройтерс, тя ще се отнася само до пристанищата, а не до петролопроводите, през които Будапеща получава суровината. Премиерът Виктор Орбан сподели пред журналисти в Брюксел, че на този етап няма компромис. "Готови сме да подкрепим пакета, ако в него има решение за унгарската енергийна сигурност, а такова в момента няма", категоричен е той.

България също е една от страните, която очаква дерогация за забраната за вноса на петрол, ако се стигне до подобно решение. От Брюксел българският премиер Кирил Петков беше категоричен, че страната ни няма избор в този случай, припомняйки, че когато "Газпром" е опитал да ни "извие ръцете", бързо сме намерили алтернатива.

"Много се радвам, че на европейско ниво ни разбира и българското правителство успява да коминукира добре важните за България моемнти", категоричен беше той.

Освен петролното ембарго лидерите на ЕС имат за задача да решат и за финансовата помощ в размер на 9 млрд. евро, която ще бъде отпусната на Украйна. С тези средства Киев ще покрие част от социалните разходи и заплати. Но Ройтерс посочва, че на този етап все още общността не се е разбрала за начина за набиране на тези средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
неспасяем случай е, но важното че вие сте си останали просссти по кремълски! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Скъп втечнен газ? Цената е по-ниска от "евтиния" мордорски газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Църксте ли, църкате ли, слабоумни копейничета? Нищо няма да спаси държавата - помийна яма от получаването на заслуженото за нахлуването и в Украйна! А лошото е, че последиците ще са много дългосрочни, вече никой не вярва на алкохолиците. И ембарго да няма, ще има огромно намаляване на вноса на всичко от пPocия, което ще ви върне в 1990та да си спомните как бяхте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 1 година
Зелка пак си на черешата - Може да продават с 30% по малко но пък за това го продават с 300% по скъпо ---- А за стоманата може и да има капацитет ама ходи я топи със скъп ток или скъп втечнен газ - Ако беше толкова лесно вече да са сложили балтията на нефта и газа, а днес ако не си разбрал подвиха опашки за нефта а за газа и дума не обелват - Та толкова за енергийната им независимост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
Hahoto2
преди 1 година
Зелев, много си се осоросоидил нещо в изказа. Преди беше по интелигентен и обран. Явно компанията на Фончо, Галфончо, Ватю, Кухия и комсомолката Юристка тук, не ти се отразяват добре ментално. Понеже сайта придоби много плазмодиен вид, вече влизам доста рядко. Но присъединяването ти в про.сташ.кия хор не ти подхожда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 1 година
Оня бооклук Орбан не искал на България да бъде предоствяно изключение за по-дълъг срок, защото получавала нефта по морски път. Само медиите в Македония, притежавани от неговият холдинг водят антибългрска кампания. Никой друг! Бооклук Орбане, мразиш ли ни или го правиш по поръчка на путин? Вероятно и двете, бооклук с бооклука ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Ей сега проверих и за въглищата, и те в канала, въпреки че там нема драми, нито са много, нито кинтите са нещо особено. С чамовият материал пак същото. Виж със стоманата е по закачлив въпросът. Мдааа, но пък ние си имаме доста под възможностите капацитет, който се форсира в момента... Вероятно ще отнеме 6 месеца до година да се изключи въобще руския ч-у-г-у-н от уравнението. Радостно бъдеще друзя, предполагам затова подквиквате в екстаз постоянно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Поживм увидим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Пхаххахаа ... сдyханите чебурашки на линия... В момента газпром подава два ПЪТИ под обичайното си количество ... Природният газ утече друзя ... И върви надолу. До 2 години ще е НУЛА. Фащайте кофите и да пренасяте за КНДР... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
В един скорошен момент Русия ще каже - 100% всичко за рубли от раз! Къде ще ги търсите не ни интересува. От вашите хартийки имаме мегатонове, но няма за какво да ги харчим - санкции под път и над път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още