IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще обещае подкрепа за Украйна, но не е готов с новите санкции срещу Русия

Проектодокумент от срещата на лидерите на ЕС сочи, че ще има малко нови решения по основните теми

07:42 | 30.05.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат днес (30 май), за да потвърдят подкрепата си за Украйна в борбата й да отблъсне нападението на Русия, но преговорите ще бъдат засенчени от неуспеха им да се споразумеят за нов пакет от санкции срещу Москва, съобщава Ройтерс.

В продължение на два дни лидерите на 27-членния блок трябва да обсъдят как най-добре да помогнат на Украйна четири месеца след нахлуването на Русия и как да се справят с последиците от конфликта: високи цени на енергията, предстоящ недостиг на храна и отбранителни нужди на ЕС.

Но проектодокумент със заключения от срещата, до който Ройтерс е получил достъп, показва, че въпреки че ЕС ще бъде щедър на думи с подкрепата за правителството в Киев, ще има малко нови решения по която и да било от основните теми.

"След атаката на Русия срещу Украйна видяхме какво може да се случи, когато Европа бъде обединена. С оглед на срещата на върха утре нека се надяваме, че ще продължи така. Но това вече започва да се руши отново", каза германският министър на икономиката Роберт Хабек в неделя.

Най-осезаема ще бъде политическата подкрепа на лидерите за пакет от заеми от ЕС на стойност 9 млрд. евро с малка част безвъзмездни средства за покриване на част от лихвите, така че Украйна да може да поддържа своето правителство и да плаща заплати за около два месеца.

Но и това решение ще бъде взето по-късно, след като Европейската комисия направи предложение как да се съберат парите.

Въпреки усилията от началото на май правителствата на ЕС не могат да постигнат съгласие по шестия пакет от санкции срещу Москва, защото един от елементите - ембарго за закупуване на руски петрол - не е приемлив за Унгария и е голям проблем за Словакия и Чехия.

Липсата на съгласие относно петролното ембарго спира приемането и на другите елементи от пакета, като изключването на най-голямата руска банка "Сбербанк" от системата за финансови съобщения SWIFT, забрана на руските телевизионни оператори в ЕС и добавяне на още хора към списъка със санкционирани лица, чиито активи са замразени и които не могат да влизат в ЕС.

Проектозаключенията от срещата на върха показват, че лидерите на ЕС ще подкрепят създаването на международен фонд за възстановяване на Украйна след войната, без да се предоставят подробности. За тази цел те искат да проучат възможността за конфискуване на замразени руски активи.

Но внимателното формулиране на този въпрос е умишлено, защото той е труден от правна гледна точка, обясняват служители.

Лидерите ще се ангажират да ускорят работата, за да помогнат на Украйна да изнесе зърното си от страната до глобалните купувачи чрез железопътен и автомобилен транспорт, тъй като руският флот блокира обичайните морски пътища, както и да предприемат стъпки за по-бързото постигане на независимост от руската енергия.

Проектодокументът показва също, че европейските лидери са готови да проучат начини за ограничаване на нарастващите цени на енергията, включително осъществимостта за въвеждане на временни тавани на цените, да намалят бюрокрацията при възобновяемите източници на енергия и да инвестират в свързване на националните енергийни мрежи през границите, за да си помагат по-добре.

Българските приоритети

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 30 и 31 май в Брюксел, съобщиха по-рано от пресслужбата на Министерския съвет.

За българското правителство от приоритетно значение е осигуряването на енергийната сигурност чрез реална диверсификация на източниците и маршрутите на доставки. Нарастващата геополитическа несигурност поради ситуацията в Украйна оказва осезаемо въздействие върху енергийния сектор. Наред с кризата с енергийните цени, преустановяването на доставките на газ за България от "Газпром експорт" на 27 април поставя сериозни предизвикателства пред енергийните и икономическите ни системи.

В тази връзка България последователно защитава позицията, че за преодоляване на тези предизвикателства са необходими незабавни и координирани действия в ЕС, с внимание върху мерките за гарантиране на устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, както и овладяване на високите енергийни цени, посочиха от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
пъпешът е заклет онанист ... самозадоволяването му е страст ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Затова ще си останеш цял живот лузър и ***, комбинацията от тAпотия и наглост е зловеща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 1 година
Може така да ти се струва, но за мен като средно интелегентен човек ми е ясно, че империите имат начало и край. И понеже всички факти говорят за краят (разбирай примерно 50 години) на руската такава, интересно ми е дали смъртта на путин ще я инициира. Интересува ме дали неговият край е достатъчно условие, защото че е необходимо е безусловно. Занимава ме въпросът, ще се отделят ли регионите в отделни републики. За всеки непредубеден наблюдател е видно, че русия е нужна само на москва и петербург, за да богатеят от ресурсите на останалата страна. Никаква законност, корупция, безправие и насилие придружени от безкрайна мизерия. Дълги хранителни вериги, зависещи от един човек На кого са нужни? На оялата се кремълска пасмина. Правдива ли е мисълта ми, че путин е като Атила, след него и разпат. А иначе събитието за което си писал че чакам, така или иначе ще се случи. А след него какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Остъй го Стоянката, той всеки ден се моли пред иконата на Путин, той да умре и да се разпадне Мордор. А за новите санкции разправят, че ще ги наложат чак след края на СОВ. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Сам си си цъкаш харесване на мнението бе, клоун. Чакай да си сложа и аз да се чувствам по-харесван
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 1 година
"Руският президент Владимир Путин е бил предупреден от доктори, че му остават до три години живот, твърдят източници на Руското разузнаване, които все повече започват да се тревожат за болния си лидер, пише в. Дейли мейл." - Стоян Петров се извинява на всички за неточната си прогноза, че на путин му остават 2 години живот. По-компетентни от мен лица са определили оставащи 3 години на кремълският шизофреник. Актуална е прогнозата ми, че резултатът от войната ще се реши след като кремълският клептократ си замине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Ееее ехехе вече и фамилията на Ърцула ли се цензурира, ще я пиша фон Дер Фекалиен да е по-културно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Вече надминахме Монти Пайтъновите пародии в порядъци. Сега гледах Ърцула Фон дер *** как обяснява че трябва ЕС да продължи да купува руски нефт за да накаже Путин, понеже ако не го купува ЕС, можело Русия да го продават на по-висока цена на други пазари .... %-( Гледах го пет пъти поред, да не би да не пропускам нещо. Май единственото което пропускам е да се подлагам на ежедневно промиване на мозъка чрез медийно облъчване до достигане на пълна олигофрения - тогава подобна логика е ясна и разбираема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Gocho
преди 1 година
Путин не е нападнал Украйна, а защитава Русия хе хе Ти какво мислиш си е тоя работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 1 година
Ватенка на мене нищо не ми е обещавал - На тебе ако ти е обещавал нещо и не го е изпълнил имаш пълното право да му се сърдиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още