IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България увеличава покупката на руски петрол, преди ембаргото на ЕС да влезе в сила

Страната ни е изключена от забраната за внос на суровината, но ще може да я използва само за вътрешния пазар

17:54 | 17.10.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За първи път от началото на септември Европа увеличава вноса на руски петрол, сочат данните на Bloomberg за седмицата 10-16 октомври. Увеличение има по отношение на Северна Европа (всички доставки са в Ротердам), Средиземно море (основно за Турция) и в Черно море.

Данните показват, че през  изминалата седмица доставките в Черно море (Румъния и България) се увеличават с общо 200 хил. барела на ден, като основната част от доставките идват в България. Страната ни има изключение от политиката на ЕС за забрана на вноса на руски петрол, но ще може да го използва само за нуждите на вътрешния пазар.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Доставките на петрол за Средиземно море се увеличават непрекъснато в последните седмици. В анализирания период обаче Турция отчита най-отчетливо увеличение и вече купува повече петрол спрямо началото на годината. Така страната се очертава като един от основните пазари на Русия петрол, заедно с Китай и Индия.

Вероятно Русия ще може да разчита основно на тези свои съюзници, когато влезе в сила петролното ембарго на ЕС в началото на декември. През юни доставките за трите страни достигна своя пик - от общо 2,2 млн. барела на ден. В последния месец има известен спад от 350 хил. барела на ден, но като цяло доставките за Турция се увеличават и може да се очаква нов пик.

Все още има и танкери, които не са обявили своята крайна дестинация.

Доставките на петрол за Италия също се увеличават през последната седмица, е видно от данните на Bloomberg.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Данните са на базата на информацията за доставките по море от руските пристанища в Балтийско море, Черно море и Арктика.

На базата на информация от руските власти от Bloomberg съобщават, че приходите от продажбата на петрол също се увеличават - с 9 млн. долара до 134 млн. долара в периода 8-14 октомври. Средно приходите в последния месец са около 145 млн. долара на седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 година
Последният стадий на капитализма не е империализма, а канибализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Zlato... Така излиза де юре , де факто ние нямаме отношение към покупките на рассийски петрол , рафинерията на ЛУК си купува от техната фирма "Литаско" . Заради тех Корнелия и Радев плонжираха за две години изключение от правилата , въпреки че рафинерията може да работи ефективно с няколко вида петрол , и неефективно със всякакъв вид ... Нали щеше да се лее рассийска газ като дойде Радевото правителство , що е спаднал турецки паток с 30% ... И продължава да спада ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
Предатели :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още