IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да свие добива на петрол, ако никой не го иска

Анализаторите не са сигурни дали Москва ще изпълни тази заплаха, която може да разруши петролната индустрия на страната

13:45 | 22.11.22 г. 7
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Русия може да ограничи добива на петрол, предупреди вицепремиерът Александър Новак, цитиран от ТАСС. Пред журналисти той потвърди, че страната ще спре да доставя суровина за държавите, които подкрепят механизъм за ограничаване на цената на руския петрол. Свободните количества ще бъдат пренасочвани, а ако все пак не бъде намерен пазар - добивите ще бъдат ограничени, разказа още Новак.

"Смятаме, че политизирането на енергетиката може да доведе само до дефицит на ресурси и проблеми с доставките", коментира вицепремиерът и допълни, че ценови таван е "безпрецедентна намеса на пазарните принципи на функционирането на петролния пазар".

На 5 декември страните от Г-7 ще въведат таван на цената на петрола, а вероятно към мярката ще се присъедини и ЕС. На този етап още няма яснота за механизма, нито какъв ще е лимитът, при който да се търгува руският петрол.

По информация на Bloomberg подробности около схемата ще бъдат изяснени до дни след среща между представители на Вашингтон и страните от ЕС, планирана за 23 ноември. Източникът на агенцията обаче не може да потвърди дали ще се запази предварително уточнената дата - 5 декември.

На 5 декември обаче ще влезе в сила европейското ембарго за вноса на руски петрол в ЕС. От февруари 2023 г. общността ще забрани и вноса на руски горива.

Според анализатори основните купувачи на руския петрол в момента са Китай, Индия и Турция. Китайските рафинерии обаче са ограничили покупките през декември в очакване на повече подробности относно плановете за ограничаване на търговията. Вероятно и други купувачи ще изчакат, за да видят какво ще се случи на пазара.

Медийни публикации сочат, че обсъжданият таван е между 40 и 60 долара за барел, тоест между производствените разходи на руснаците и цената на петрола преди началото на пълномащабната война в Украйна. Според анализ на института Bruegel от лятото цена под производствените разходи на руснаците ще ги принуди да затворят кладенците, което е скъпо начинание, и ще доведе до сериозен недостиг на суровина.

Тогава анализаторите предупредиха, че като част от контрамерките Кремъл може да намали добивите и износа на петрол. Русия ще може да разчита още на средствата, натрупани заради високите цени на енергоресурсите в последните месеци.

Анализаторите не са единодушни дали Москва ще се реши да ограничи добивите, защото това може да им коства разрив на отношенията с ОПЕК. Нещо повече - няма гаранция, че веднъж затворени, кладенците отново ще могат да заработят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 я па тоя просяк.... някой ще му се обяснява на неговата малоууумна особа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Пурко, пропусна да обявиш Русия за кого остава? За това разпределение някаква томбола ли разигра, или получи видение след злоупотреба с алкохол? И не забелязвам някой да им се смее на руснаците, освен няколкото тукашни филмови герои. Не личи нито на украинците, нито на НАТО да им е много смешно. Съмнявам се, че и теб те тресе несдържан смях, докато пишеш за Русия. Повечко страх и безсилие надушвам в твоите периодични *откровения* (отправката към Нострадамус е нарочна).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Руснаците са жалки. От народ, който е уважаван от страх, станаха за смях. Централна Азия е за Турция и Китай. Африка е за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Забелязахме, кой друг ще им гръмне тръбите? А ти забеляза ли, че пак те сами си гръмнаха и карабъля Масква, и Кримския мост, и пленниците сами си ги убиват и после си ги пекат и ядат. Тези дни ще гръмнат и Запорожката АЕЦ, докато още е тяхна, че до останалите украински АЕЦ не могат да хвърлят. А пък украинците сами си гърмяли инфраструктурата, за да не свети нищо в Украйна, защото иранските ракети, които само останаха на руснаците, били с пилот вътре и да нямал видимост към обекта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Alex Silver втората част на изказването ти е доста точна... а историята показва че колкото си по далеч от смрадливва русия, толкова по добре живееш ! така че Да, в инерес на всички е да ги затворим тия в една дупка и никога да не ги пускаме на слънце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
Добра новина , по-малко петрол , повече електрички , по-чист въздух , по-добър свят ... малка , но пък за сметка на това агресивна група антиваксъри-газовици гласовито ще кудкудякат в хор известно време , докато им пресъхнат окончателно транзакциите от амбасадата ... !! ... Мордор си гръмна тръбите за газта , не знам дали сте забелезали друзя ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 15
Alex Silver
преди 1 година
Ама разбира се, че руски петрол, дори нефт, никой не го иска. Светът е пълен с пернати у главата, дето не си знаят собствените интереси, а се чудят как да се подмажат на дядя Сэм. Който мисли противното е москал, путински слуга и враг на "дермократията".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още