IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към седмично поскъпване от над 7%*

В петъчната сесия обаче двата основни сорта леко поевтиняват

09:00 | 31.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочва към седмичен ръст в цената си от над 7%, след като продължаващите прекъсвания на иракския износ затегнаха пазара преди данните за инфлацията в САЩ, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 21 цента, или 0,27%, до 78,39 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 9 цента, или 0,12%, до 74,28 долара за барел. В предишната сесия сортът затвори с 2% нагоре.

Малко вероятно е износът на иракски петрол от Турция да се възстанови тази седмица, след като спорът между Багдад и Кюрдистан, който спря около 400 хил. барела на ден, продължава.

Възстановяването на Китай показва повече признаци на сила през март, като производството продължава да се разширява, а строителният сектор расте. Повечето пазарни наблюдатели залагат, че възстановяването на страната ще подкрепи поскъпването на петрола тази година.

Петролът все пак върви към пета поредна месечна загуба, основно заради банковата криза, която разтърси пазарите по-рано този месец, макар че най-лошото явно вече е минало. Устойчивите доставки от Русия и стачките във Франция, които ограничиха търсенето, също засилиха мечите настроения.

Инвеститорите ще следят данните за инфлацията в САЩ в петък за сигнали за посоката напред за Федералния резерв. Централните банкери продължават да подчертават нуждата от по-ниски цени. ОПЕК+ също има среща следващата седмица, макар че не се очакват промени в производствените квоти.

„Намаляващите банкови рискове със сигурност осигуряват осигуряват подем, както би могъл да направи и наративът за охлаждане на инфлацията“, коментира Вишну Варатан, ръководител на икономиката и стратегията за Азия в Mizuho Bank Ltd. „Добавете към това рисковете от прекъсване на доставките и имаме петрол, който е по-малко нервен и е по-вероятно да се опита да премине бариерите, за да поскъпне“.

* Данните са актуални към 8:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още