IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия се нуждае от скъп петрол, за да финансира гигапроектите си

Възможно ли е страната да управлява цената на петрола, съобразявайки се единствено със собствените си нужди?

12:46 | 04.04.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През февруари министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазис бин Салман е уверявал в частни разговори анализатори, че Рияд е доволен от цена на петрола в диапазона 60-70 долара за барел. И допреди няколко дни цената на суровината на световните пазари се въртеше около горната граница на това и дори малко по-високо ниво.

През уикенда обаче Саудитска Арабия съобщи изненадващо, че ще намали добивите с 500 хил. барела на ден в периода от май до края на 2023 година, а към нейната стъпка доброволно се присъединиха още няколко държави. С този ход Рияд показа, че е готов на всичко, за да поддържа цената на петрола на ниво, което му е изгодно, пише в коментар The Wall Street Journal. Или нещо като "Саудитска Арабия на първо място", ако бъде перифразиран популярният слоган на предходния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Пазарите реагираха нервно на съобщенията за намалението на добивите в ОПЕК+ и цената на петрола се повиши рязко до нива 80-85 долара за барел.

За втори път в рамките на шест месеца Саудтиска Арабия пренебрегва страховете на Вашингтон относно петролните пазари. САЩ опитват да потискат цените и заради собствената си икономика, и заради желанието да ограничат приходите за руския бюджет и възможността на Москва да води пълномащабна война в Украйна.

Източници на WSJ твърдят, че в края на годината престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е коментирал, че не се интересува толкова от подкрепата на САЩ и иска нещо в замяна на услугите, които прави Рияд на Вашингтон. За наблюдателите в региона ограничаването на добива, което е в противоречие на политиката на САЩ, не е изненада, тъй като страната се нуждае от много средства, за да реализира мащабните инвестиционни планове, които има.

Един от тях например е гигапроектът за почивен комплекс на брега на Червено море с големината на Белгия, който включва изграждане на град на бъдещето в пустинята 33 пъти по-голям от Ню Йорк. Всичко това струва поне 500 млрд. долара.

Но може ли Саудитска Арабия да си позволи да се съобразява единствено със себе си? Страната трябва да се пази от негативни сценарии за глобална рецесия, която може да срине търсенето на петрол и да изпрати цената много под приемливите за Рияд нива, коментира анализаторът  Фарук Суса, отговарящ за Близкия изток и Северна Африка в Goldman Sachs.

Принц Мохамед вече се възползва от скока на цената на петрола над нивата от 100 долара за барел в началото на руската военна инвазия в Украйна. Увеличените приходи бяха използвани за проекти, които водят до трансформация на икономиката и отварянето на консервативната култура. Голяма част от тях бяха финансирани от суверенния фонд, който управлява активи на стойност 650 млрд. долара.

Енергийни съветници са коментирали пред властите в Рияд, че е необходимо цените на петрола да останат високи през следващите пет години, за да могат да бъдат финансирани мащабните проекти, уточнява още WSJ. Някои от плановете вече имат и добра подкрепа от международни инвеститори.

Анализи на енергийното министерство обаче сочат, че цената на петрола може да падне доста под приемливите за Рияд нива - и под 50 долара. Това ще постави под въпрос големите разходи, които планират в страната, допълват още източници на американското издание.

Саудитска Арабия беше верен съюзник на САЩ по отношение на енергийната политика. В последната година обаче интересите на двете страни се разминават. Вашингтон иска да намали приходите на Русия - водеща в добива на петрол и природен газ в световен мащаб, Рияд като лидер в ОПЕК+ пък помага на Москва, поддържайки високи цените на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 17
khao
преди 1 година
До: mvr0306 буахахахахахахахахахахахахаха! Точно така, тук статиите са като закони! Квото е написано, това е ! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 година
Значи всичко което не е в интерес на САЩ е недемократично и подлежи на бомби, а ако не може с тях то тогава санкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
До: mvr0306... има право разбира се . дори може да се откаже от закрилата на пети американски флот и да премине на собствено командване ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 16
мрънмрън
преди 1 година
До: mvr0306 те са член на ОПЕК и трябва да го съгласуват с останалите, всеки си има квота. Ако четеш повече, отколкото коментираш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 19
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... що ?! ти две ли си взе вече ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 7
mvr0306
преди 1 година
Според автора излиза че СА няма право сама да си определя добива??? Щото последното решение за съкращаване беше кофти удар за САЩ и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007 е как ве, супер-пупер-еко-меко 170км оглдален небостъргач-стена, ще прегради пустинята и ще превърне крайморските дюни в рай на земята! Ти още ли не си купил късче от рая? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 22
zelka007
преди 1 година
ОАЕ ще се разминат с проектите за рафинерии и предприятия ... твърдо ще останат само със строителството на скъпи безсмислици в пустинята ... след 50г ще ги покрие пясъка отново ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още